пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Вчення Р. Декарта про метод.

Р.Декатр вирішив написати  роботу, яка могла б пролити світло на філософські засади його наукових поглядів і методів. Її повна назва - "Міркування про метод, щоб вірно спрямовувати свій розум і відшукати істину в науках". Ця робота, витончена за стилем, написана точною мовою, рясніє зауваженнями, у яких закарбувався багатий життєвий досвід автора, знання суспільства, людей та їх поведінки. "Міркування" стисло і виразно викладає історію наукового розвитку філософа, принципи та метод його вчення. Ця робота складається з шести частин. У першій виявляться різні міркування щодо наук; у другій - основні правила методу, знайденого автором; у третій - деякі з правил моралі, витягнутих автором з цього методу; у четвертій - доводи, за допомогою яких він доводить існування Бога і людської душі, які становлять підставу його метафізики; у п'ятій можна буде знайти послідовність питань фізики, які він розглянув, і, зокрема, пояснення руху серця і розгляд деяких інших важких питань, що відносяться до медицини, а також відмінність, існуюче між пашів душею і душею тварин; і в останньої - вказівка ​​на те, що, на думку автора, необхідно для того, щоб просунутися в дослідженні природи далі, ніж це вдалося йому, а також пояснення міркувань, що спонукали його писати.

4 правила методу Канта:

-йдеться про визначення принципів або нових начал. За уим правилом можна вважати положення, що є очевидними (не викликають сумніву), сприймаються розумом ясно і чітко. Отже, це є інтелектуальна інтуїція.

-формулюється умова аналітичного вивчення природних явищ. Кожну складну річ потрібно ділити по стільки простих, коли вони будуть ясно чітко сприйматися.

-говорить про необхідність про дотримання певного порядку мислення.

-енумерація-орієнтує на досягнення повноти знання на послідовність та ретельність дедуктивного виведення. Правило вимагає певного переліку всеосяжного огляду.


19.12.2014; 21:33
хиты: 299
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь