пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51.Концептуальна, логічна та фізична моделі як складові інформаційної моделі предметної області

Концептуальна,логічна та фізична моделі є частиною інформаційної моделі.

В розглядуваній методології, що є найбільш простою для розуміння, весь процес проектування БД поділений на три основних етапи:

  • Концептуальне;
  • Логічне;
  • Фізичне проектування.

Концептуальне проектуванняБД – конструювання інформаційної моделі пред. Розробки, що не залежить від будь-яких умов реалізації.

Концептуальне проектуванняБД, починається зі створення концептуальної моделі даних, що абсолютно не залежить від деталей реалізації. До деталей реалізації відносять обраний тип СУБД, склад програм додатку, мова програмування, яка буде використана; конкретна платформа та любі інші фізичні особливості реалізації.

Логічне проектуванняБД– конструювання логічної моделі предмету розробки на основі існуючих конкретних моделей даних але без врахування використаної СУБД та інших фізичних умов реалізації.

Логічна модель є джерелом інформації для етапу фізичного проектування. Вона надає розробнику фізичної моделі даних засоби проведення всебічного аналізу різних аспектів роботи з даними, які мають виключно важливе значення для вибору дійсно ефективного проектного рішення.

Фізичне проектування БД– опис конкретної реалізації БД, що розміщується в зовнішній пам`яті. Фізичний проект описує базові відносини, визначає організації файлів та склад індексів, які застосовуються для забезпечення ефективного доступу до даних, а також регламентує всі відповідні обмеження цілісності та мір захисту.

Фізичне проектування БД передбачає прийняття розробником остаточного рішення щодо засобів реалізації створюваної бази. Тому фізичне проектування обов`язково відбувається з урахуванням всіх особливостей СУБД, що використовується. Між етапами фізичного і логічного проектування завжди є певний зворотній зв`язок. Рішення прийняті на етапі фізичного проектування з метою підвищення виробничої потужності системи, що розробляється, можуть запросити певного корегування логічної моделі даних.

( Для того, щоб майбутня БД була більш працездатною, під час фізичної розробки надається можливість змінити логічну складову моделі)


28.12.2016; 00:35
хиты: 120
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь