пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7.Формули та функції Excel, їх визначення та види

Формулою     в Excel називається послідовність символів, що починається зі знака рівності "=". У цю послідовність символів можуть входити постійні значення, посилання на клітинки, імена, функції або оператори. Результатом роботи формули є нове значення, яке виводиться як результат обчислення формули за вже наявними даними. 

Якщо значення в комірках, на які є посилання у формулах, міняються, то результат зміниться автоматично. 
Як приклад наведемо формули, що обчислюють корені квадратного тричлена: ax 2 + bx + c = 0. Вони введені в комірки A2 і A3 і мають такий вигляд: 
= (-B1 + КОРІНЬ (B1 * B1-4 * A1 * C1)) / 2/A1 
= (-B1-КОРІНЬ (B1 * B1-4 * A1 * C1)) / 2/A1 
В осередках A1, B1 і C1 знаходяться значення коефіцієнтів a, b і с, відповідно. Якщо ви ввели значення коефіцієнтів a = 1, b =- 5 і з = 6 (це означає, що в осередках A1, B1 і C1 записані числа 1, 5 і -6), то в осередках A2 і A3, де записані формули, ви отримаєте числа 2 і - 3. Якщо ви зміните, число у клітинці A1 на -1, то в комірках з формулами ви отримаєте 
числа -6 та 1. 

Функції        в Excel використовуються для виконання стандартних обчислень у робочих книгах. Значення, які використовуються для обчислення функцій, називаються аргументами. Значення, що повертаються функціями як відповідь, називаються результатами. Крім вбудованих функцій ви можете використовувати в обчисленнях користувальницькі функції, які створюються за допомогою засобів Excel. 
Щоб використовувати функцію, потрібно ввести її як частину формули в комірку робочого аркуша. Послідовність, в якій повинні розташовуватися використовувані у формулі символи, називається синтаксисом функції. Всі функції використовують однакові основні правила синтаксису. Якщо ви порушите правила синтаксису, Excel видасть повідомлення про те, що у формулі є помилка. 
Якщо функція з'являється на самому початку формули, їй повинен передувати знак рівності, як і у всякій іншій формулі. 
Аргументи функції записуються в круглих дужках відразу за назвою функції і відокремлюються одне від одного символом крапка з комою ";". Дужки дозволяють Excel визначити, де починається і де закінчується список аргументів. Усередині дужок повинні розташовуватися аргументи. Пам'ятайте про те, що при записі функції повинні бути присутніми відкриває і закриває дужки, при цьому не слід вставляти пробіли між назвою функції і дужками. 
В якості аргументів можна використовувати числа, текст, логічні значення, масиви, значення помилок чи посилання. Аргументи можуть бути як константами, так і формулами. У свою чергу ці формули можуть містити інші функції. Функції, що є аргументом іншої функції, називаються вкладеними. У формулах Excel можна використовувати до семи рівнів вкладеності функцій. 
Поставлені вхідні параметри повинні мати допустимі для даного аргументу значення. Деякі функції можуть мати необов'язкові аргументи, які можуть бути відсутні при обчисленні значення функції. 

Типи функцій

Для зручності роботи функції в Excel розбиті по категоріях: функції управління базами даних і списками, функції дати і часу, DDE / Зовнішні функції, інженерні функції, фінансові, інформаційні, логічні, функції перегляду і посилань. Крім того, присутні такі категорії функцій: статистичні, текстові та математичні. 
За допомогою текстових функцій є можливість обробляти текст: витягати символи, знаходити потрібні, записувати символи в суворо визначене місце тексту та багато іншого. 
За допомогою функцій дати і часу можна вирішити практично будь-які завдання, пов'язані з урахуванням дати чи часу (наприклад, визначити вік, обчислити стаж роботи, визначити кількість робочих днів на будь-якому проміжку часу). 
Логічні функції допомагають створювати складні формули, які залежно від виконання тих чи інших умов будуть здійснювати різні види обробки даних. Додати в блог або на сайт


28.12.2016; 00:35
хиты: 176
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь