пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Стратегія підприємства в умовах недосконалої конкуренції.


В умовах недосконалої конкуренції зберігати конкурентні переваги на ринку мають можливість підприємства, які впроваджують у виробництво нововведення товарного, технологічного чи організаційного характеру. В тих чи інших умовах факторами сталого розвитку підприємства чи організації є: позитивна динаміка у прибутковості і фінансова стабільність; наявність замовників, клієнтів чи споживачів продукції або послуг, тобто джерела доходів підприємства; комфортність праці, соціальна захищеність у забезпечені персоналу – тобто фактори, які створюють конкурентні переваги в результативності праці персоналу. На ринку недосконалої конкуренції виробник (фірма) впливає на ціну своєї продукції.,тобто відбувається максимізація прибутку. Якщо на ринку досконалої конкуренції додатковий дохід від продажу наступних один за одним одиниць продукції незмінний і дорівнює ринковій ціні, то на ринку недосконалої конкуренції збільшення продажу знижує ціну, а значить, і додатковий, тобто граничний, дохід (МК - marginal revenue) . Напрямки поведінки фірми за умов однорідної олігополії:
1. Некооперативна гра –це така гра, коли її учасники приймають самостійні рішення за всіма життєво важливими для них питаннями.
Некооперативна гра поділяється:
Взаємна гра– це гра, коли учасники олігополії за приблизно рівної економічної сили виходять з припущень щодо можливих рішень конкурентів у відповідь на їхні дії (моделі Курно, Бертрана, “ламаної кривої попиту”).
Послідовна гра– це гра, коли одна з фірм грає роль лідера і, сподіваючись на свою економічну могутність, примушує інших учасників ринку “грати за її правилами” (моделі Штакельберга, лідерство в цінах). Емпіричні дослідження підтвердили, що дані моделі найбільше розповсюджені у світі.
2. Кооперативна гра– це гра, коли фірми домовляються між собою про певні правила поведінки, зв’язуючи себе певними домовленостями.

Картель - об'єднання кількох підприємств однієї галузі, учасники якого укладають угоду щодо розподілу ринків збуту й цін і зберігають свою власність на засоби виробництва і продукцію.
Таємна угода - погодженість дій підприємств-конкурентів по встановленню цін і обсягів випуску.
Цінове лідерство: на олігополістичних ринках одна фірма діє як ціновий лідер, який встановлює ціну, щоб максимізувати свій прибуток, у той час як інші фірми слідують за лідером. 

Особливості поведінки олігополіста на ринку визначаютьсядвома тенденціями, що діють у протилежних напрямках: З одного боку, фірми зацікавлені в максимізації сукупного прибутку галузі через змову та спільні дії, оскільки це дає змогу реалізувати монопольну владу. З другого боку, кожна фірма прагне отримати надприбуток за рахунок конк, порушуючи угоду, а це відп. суттєво загострює суперництво. Суперечності між двома тенденціями ілюструє дилема олігополіста.


24.12.2016; 15:39
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь