пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Конкуренція: суть, види та роль у ринковій економіці.


Конкуренція-економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків.
Роль у ринковій економіці:
Функція регулювання – фактори вир. під впливом ціни спрям. в ті галузі, де в них відчувається найб. потреба.
Функція мотивації. Для підприємця конкуренція означає шанс та ризик одночасно: підприємства, які пропонують ліпшу за якістю продукцію або виробляють її з меншими виробничими витратами, отримують винагороду в вигляді прибутку, підприємства, які не реагують на побажання клієнтів або порушення правил конкуренції своїми суперниками на ринку, отримують покарання в вигляді збитків або витісняються з ринку.
Функція розподілу. Конкуренція дозволяє розподіляти доход серед підприємств і домашніх господарств відп. до їх ефективним внеску. Це відп. панівному в конк. боротьбі принципу винагороди за результати.
Функція контролю. Конкуренція обмежує й контролює можливість впливу суб’єктів ринку на ціни.
Види конкуренції:
Внутрішньогалузева конкуренція — це економічна боротьба між окремими підприємствами всередині галузі за одержання більшого прибутку.
Міжгалузева конкуренція – це економічна боротьба між підприємствами різних галузей за одержання більшого прибутку. («перелив капіталу» до більш прибуткових галузей, їх перенасичення товарами та зниження дохідності)
чиста (ідеальна, досконала)-конкуренція, на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу; вхід-вихід-доступ – вільні
недосконала-конкуренція, коли ринок не здатний виконувати свої функції, внаслідок чого, наприклад, окремі виробники мають змогу контр. ціни й обсяги продажу прод., яку вони виробляють;
монополістична-конкуренція, яка має місце на ринку з багатьма продавц. різнорідної прод., вхід-вихід-доступ – обмеж.
олігополістична-конкуренція, на ринку з небагатьма великими продавцями, які поставляють осн частку тов., здатними суттєво вплив. на ціни реаліз. цих тов.;. вхід-вихід-доступ – ускладнені
монополія – тип ринку, на якому конкуренція, по суті, унеможливлена, оскільки він предст. єд. фірмою, або фірмою, що постачає осн частку товарів. вхід-вихід-доступ – заблоковані

В умовах конкуренції перемагає той, хто створює високоякісну продукцію за найменших витрат виробництва завдяки використанню науково-технічних досягнень, передової організації праці.

24.12.2016; 15:39
хиты: 107
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь