пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


17.Товар і його властивості.


Товар - це продукт праці, який виробляється не для власного споживання, а для обміну шляхом купівлі-продажу та який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби. Товаром може бути як матеріальне, так і нематеріальне благо, в тому числі й послуга.
Кожний товар має дві властивості: по-перше, задовольняє певну потребу людини, по-друге, здатний обмінюватись на інші блага в певних пропорціях. Тобто йому властиві споживна вартість і мінова вартість.
Спож. вартість – це здатність товару задовольняти певну потребу. Споживча вартість прямо залежить від споживчих властивостей, тобто визначається корисністю товару. Споживча вартість завжди має свою якісну і кількісну характеристики. Якісна - визначається мірою задоволення конкретної потреби й найповніше виявляється в якості товару. Це і надійність, і естетичність, і економічність, і багато інших моментів. Кількісна сторона споживчої вартості виявляється у самій кількості товару і вимірюється показниками ваги, об'єму, довжини тощо.
Корисність – це суб’єктивна міра задоволення, що отримується від споживання блага або набору благ.
Мінова вартість – це властивість товару обмінюватися на інші товари у певних кількісних співвідношеннях або пропорціях. У відповідності з теорією трудової вартості обмін товару здійснюється на основі їх кількісного порівняння, тобто певних пропорцій, внутрішньої спільної суті, що міститься у товарах. Спільним у товарах, що обмінюються на інші товари є, втілена в них суспільно необхідна праця.
Отже, в основі кожної зі сторін товару міститься відповідний вид праці. Споживчу вартість створює конкретна праця, вартість - абстрактна.

24.12.2016; 15:39
хиты: 373
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь