пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Форми організації суспільного виробництва та їх еволюція.


Форма суспільного виробництва - це тип організації господарської діяльності людей, реальне функціонування суспільного виробництва. Суспільство знає дві основні форми господарювання: натуральне виробництво і товарне виробництво. Історично першою формою суспільного виробництва було натуральне господарство.
Натуральне господарство - такий тип організації виробництва, при якому люди виробляють продукти для задоволення своїх власних потреб, тобто продукти праці не набувають товарної форми і призначені для особистого та внутрішнього господарського споживання безпосередніми виробниками. Риси:

Замкненість економічної діяльності;
Ґрунтується на ручній праці;
Відсутність обміну;
Примітивна техніка і технологія;
Універсальний характер робочої сили;
Низький рівень спеціалізації і продуктивності праці.
Поступово на зміну натуральному господарству прийшло товарне виробництво як розвиненіша і ефективніша форма організації суспільного виробництва.
Товарне виробництво - це така форма організації сусп. госп., за якої прод. виробляються не для споживання їх виробниками, а спеціально для обміну, для продажу на ринку. Риси:
Відкрита економічна форма господарства
Сусп. поділ праці та спеціалізація виробництва;
Обмін продуктами праці між виробниками;
Економічна відокремленість виробників;
Свобода вибору вир. ресурсів, засобів і цілей вир.;
Наявність конкуренції;
Вільне ціноутворення;
Розрізняють два типи тов. виробництва: просте і розвинуте.
Просте товарне виробництво - це дрібне виробництво індивідуальних самостійних ремісників і селян, що працюють на ринок. Воно було притаманне докапіталістичним суспільствам.
Розвинута форма товарного виробництва - це вищий і ефективніший ступінь товарної організації господарства, заснований на великій приватній власності, найманій праці й машинній індустрії. Притаманна капіталістичному суспільству.
Товарне виробництво є основою виникнення і розвитку ринкової економіки.
Ринкова економіка - економічна система, заснована на принципах вільного підприємництва, у якій роль основного регулятора економічних відносин відіграє ринок.


24.12.2016; 15:39
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь