пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15.Ефективність суспільного виробництва та її показники


Ефективність виробництва - категорія, яка характеризує віддачу, результативність виробництва. Вона свідчить не лише про приріст обсягів виробництва, а й про те, якою ціною, якими витратами ресурсів досягається цей приріст, тобто свідчить про якість економічного зростання, її визначають за такою формулою: Е=П/З де П- вартість продукту, З - матеріально-грошові затрати.
Продуктивність праці (Пп) - виражає відношення величини продукту (П) до затрат живої праці (ЗПЖ) – сер. кільк. прац.:
Зворотний цьому показник виражає трудомісткість продукції. Вона показує, скільки затрачається праці на одиницю продукції.
Фондовіддача - це відношення вартості продукту до основних виробничих фондів. Вона виражає ефективність використання засобів праці, тобто показує, скільки виробляється готової продукції на одиницю основних виробничих фондів.
Фондомíсткість – показник, що характеризує вартість основних виробничих фондів, яка припадає на одиницю вартості валової (товарної) продукції.
Матеріаловіддача - це відношення вартості продукту до матеріальних затрат. Вона показує, скільки виробляється продукції на одиницю затрат праці, втіленої в предметах праці. Матеріаломісткість характеризує питома (що доводиться на одиницю продукції) витрата матеріальних ресурсів на виготовлення продукції.
Капіталомісткість. В економічній теорії зростання капіталомісткість — це відношення сукупного капіталу до щорічного ВНП.
Соціальна ефетивність виражається у тому, наскільки повно задовольняються особисті потреби людей, якою мірою госп. діяльність відповідає їх інтересам.
Показники соціальної ефективності:

Рівень життя - це фактичний рівень забезпеченості людей матеріальними і духовними благами певної країни в конкретно-історичний період.
Прожитковий мінімум - це вартісна величина набору продуктів харчування достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров'я, а також мінімального набору непродовольчих товарів та послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.


24.12.2016; 15:39
хиты: 123
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь