пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Зміст та структура суспільного виробництва

Суспільне виробництво – це сукупна організована діяльність людей з метою перетворення речовин і сил природи, для створення мат. і немат. благ, необх. для існування та розвитку.
Види:
Матеріальне виробництво – це сукупність галузей та сфер, які виробляють матеріально-речові блага та надають мат. послуги:
- Промисловість, будівництво
- С\Г, лісове, особисте, ремісниче господарство
- Комунальне господарство і побутове обслуговування, які надають матеріальні послуги
- Транспорт, зв'язок, торгівля (в частині обслуговування процесу виробництва)
Нематеріальне виробництво – це сукупність галузей і сфер, які виробляють нематеріальні блага та послуги, що задовольняють духовні та соціальні потреби людини:
- охорона здоров'я
- освіта, інформація
- культура, мистецтво, духовне виробництво
- спорт, туризм
 Якщо за основу класифікації взяти етапи і рівень розвитку продуктивних сил, то на основі такого критерію виділяються: * доіндустріальне виробництво, де переважають сільське господарство і ручна праця; * індустріальне виробництво, де переважає велике механізоване промислове виробництво; * постіндустріальне виробництво, де переважає сфера послуг, наука, освіта, інформаційні технології.  Формаційний підхід К.Маркса передбачає виділення первіснообщинного, рабовласницького, феодального, капіталістичного, комуністичного виробництва. За основу формаційної класифікації суспільного виробництва взято класовий підхід до аналізу його змісту і цілей.


24.12.2016; 15:39
хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь