пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. Мистецтво як форма суспільної свідомості


 

Мистецтвом прийнято наз. специфич-ю форму общ-го свідомості і человеч. деят-ти, кот. представ. собою відображення окруж. действит-ти в худож. образах.

За допомогою створення произв-й иск-ва відбувається реализ-я такого виду познават. деят-ти людей як художнє пізнання.

В зародилося ще в антигод. епоху, однак у цей період у ще не вважалося якимсь особливим видом деят-ти. В представ. собою вищу форму эстетич. свідомості. Воно явл. необход-м елементом общ. созн-я, що забезпечує його цілісність, мобільність, стійкість у сьогоденні і спрямованість у майбутнє.

Предмет иск-ва – до, його отнош-я з окруж. світом і іншими індивідами, а також життя людей в опред. историч. умовах.

Учені выд. след-і види иск-ва:

1. Архітектура (зодчество) – вид иск-ва, представ. собою систему будинків і споруджень, формир-х пространств-ю середовище для життя чел-ка.

2. Живопис – вид иск-ва, произв-я кот. предст. собою відображення життя на опред-й поверхні за допомогою кольору. Жанри: портрет, натюрморт, пейзаж, побутовий, анималистич-й, историч-й.

3. Скульптура – вид изобразит. иск-ва, произв-я кот. мають физич. матеріальний, предмет. обсяг і тривимірну форму, размещ-ю в реальному просторі.

4. Декоративно-прикладне в – вид изобр. иск-ва, непосредств. связ-й з побутовими нестатками людей (виробу з глини, дерева, каменю, скла, металу).

5. Література – вид иск-ва, отраж-й действит-ть у словесно-письм. обрахах.

6. Музика – вид иск-ва, що відбиває действит-ть у звукових худ. образах.

7. Театр – вид иск-ва, специфич-м засобом вираження кот. явл. сценич-і дія, що виникає в процесі гри актора перед публікою.

8. Цирк – в акробатики, гімнастики, пантоміми, дрес. тварин і ін.

9. Балет – вид иск-ва, содерж. кот. раскрыв-ся в танцевально- музичних образах.

10. Кіно – вид иск-ва, произв-я кот. створюються за допомогою кінозйомки реальних, спец. инсценир-х чи відтворених засобами мультиплікації подій.

11. Фотоиск-во – у ст основні произв-я кот. предст. собою отд. закінчені номери.

В включено в цілісну систему форм обществ. созн-я, куди поряд з ним входять філософія, політика, право, наука, мораль, релігія. Усі вони реалізують свої функції в єдиному культурному контексті, що виник завдяки їхнім взаємозв'язкам.

 


14.12.2016; 23:35
хиты: 127
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь