пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Матеріальна сфера життя суспільства, її основні елементи


 

Матер.-произв. сфера общ-ва – основа естественно-историч-го і цивилизац-го процесу розвитку. Произ-во благ для задоволення потреб-тей – рушійна сила розвитку общ-ва. Произв-во предст-ет собою процес впливу чел-ка на предмети природи з метою задоволення своїх потреб-тей. У процесі произв-ва беруть участь 3 компоненти: робоча сила, предмети праці і засобу праці. Праця поним-ся як доцільна деят-ть, спрямована на одержання опред-го результату. У процесі праці відбуваються зміни як об'єкта, так і суб'єкта праці. Природа і земля – загальні предмети человеч. праці. Предмети праці і засобу праці явл. засобами произв-ва, вони утворять веществ-й фактор произв-ва. Робоча сила рассматр-ся як активний і творч. елемент произв-ва. Усі разом вони образ. систему производит. сил общ-ва.

Єдність і взаимод-і производит. сил і производств. отнош-й утворять опред-й спосіб произв-ва. Структуру матер. сфери общ-ва складають відносини виробництва, розподілу, обміну і споживання жизн-х благ.

Чільним у кожній экономич. системі явл. відношення власності, під кот. розуміють з'єднання працівника з засобами праці. Категорія собств-ти припускає присвоєння засобів произв-ва і продуктів праці агентом экономич. процесу, сопровожд. відчуженням, розпорядженням і користуванням. Форми собств-ти різні: індивід-я, капиталистич-я, акціонер-я, кооператив-я, колектив-я, госуд-я, приватна, собств-ть обществ. організацій.
 


14.12.2016; 23:35
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь