пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Поняття істини. Істина абсолютна і відносна


 

Істина - адекватне відображення об'єкта суб'єктом, що пізнає,  відтворююча реальність такий, який вона є сама по собі, поза і незалежно від свідомості. Классич. опред. Аристотеля: «Істина – це відповідність думки і предмета, знання і действит-ти».

Істина ограниченна, тому що вона відбиває  об'єкт  не  цілком,  а  у  відомих  межах, що постійно змінюються і розвиваються. Відносна істина є  обмежено вірне знання про що-небудь.  Абсолютна  істина  -  такий  зміст  знання, що не спростовується наступним розвитком науки, а  збагачується  і  постійно підтримується життям.

     Знайти істину – значить зіставити представлення (знання) з об'єктом, а не із самим же знанням. Критерій істини  полягає  в  практиці.  Деяке  положення  є  щирим, якщо можна довести, чи застосовно воно в  конкретній  ситуації.  Звичайно не можна забувати, що практика не може цілком чи підтвердити спростувати  те  чи  інше  висловлення   (приклад   подільність   атома).   Практика   постійно  розвивається, тому розширюються і  границі  тієї  чи  інший  щирі.  Практика  багатогранна - від емпіричного  досвіду  до  найсуворішого  наукового  експерименту.  У процесі розвитку щирого знання, наука і практика усе більше виступають  у  нерозривній єдності. 

Відображення чол-кому світу, у принципі, містить возм-ть перекручування, кот. обуславл-ет виникнення оман – це невідповідність знання і предмета дослідження, чому сприяє складність об'єктів дослідження. Неправда – це установка на навмисне, свідоме перекручування істини.


14.12.2016; 23:35
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь