пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Рух і розвиток


 

Рух - це спосіб існування матерії, він абсолютно і суперечливо, існує в різних формах, взаємодіючих один з одним.

Мислителі античності (Геракліт) прийшли до знаменат-му утвержд-ю: «Усі тече». У знаменит. апоріях Зенона були показані і труднощі збагнення процесу руху в логіку понять. Аристотель вважав, що видів рухів і змін стільки ж, скільки і видів сущого. 6 видів руху: виникнення, знищення, зміна, збільшення, зменшення, переміщення. Мысл-ли епохи Возр-я визнавали атрибутивність руху. У механіку Нового часу движ-і стали рассмат-ть у вузькому змісті як механич-і, тобто простої пространств. переміщення. У соврем. фил-и пон-і «движ-і» истолк-ся в «широкому змісті як представл-і про будь-якому изм-и взагалі».

Классиф-я форм руху матерії, дана Ф. Энгельсом у 80-і рр. XIX в.:

- механич. форма движ-я матерії як найпростіша, включ. у будь-яку іншу;

- досліджувані фізикою теплота, світло, электр-во;

- химич. процеси;

- органич. життя – це осн-і форми в обл-ти пер-пологи. Над ними нах-ся більш висока область – общ. – историч. процес, соц-я форма движ-я матерії, а також процеси мислення.

У кожній формі движ-я матерії целесообр-но виділяти макро- і мікрорівень, а також просліджувати загальні і приватні закономірності.

Розвиток – зміна якості. У наші дні відомо багато наук, кот. вивчають не тільки зміна, але і разв-і явищ. Так, у фізику элемент-х часток вивчають їх узаимопревращ-я; хімія описує узаимопревращ-я вещ-в, происх-х у рез-те химич-х реакцій; ембріологія рассматр-ет качеств-і матемарфозы, происх-і з зародками організмів; обществ-і науки пояснюють процеси перерожд-я, напр. феодального общ-ва в капиталистич-і. Випливає, однак, відзначити, що завжди нах-ся такі качеств-і преобраз-я, кот-і виводять за межі даної науки. У силу цього факту людям прих-ся мати справа з різноманіттям наук, а не з однією наукою, кот. описувала б усі возм-і качеств. перетворення. Т.к. з явищами происх-т самі различ-і преобраз-я, то ставиться питання про їхні чи джерела причинах. Відповідно до принципу детермінізму, усі явища причинно обумовлені. Заперечення ж цього принципу називають індетермінізмом. Индетерм-зм відмовляється від ідеалу науч-го опису і бачить у всіх метаморфозах сліпу гру случаючи. Достиж-я науки свид-ют на користь детерм-зма. 


14.12.2016; 23:35
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь