пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Філософія Гегеля


 

Георг Вільгельм Фрідріх Гегель (1770 - 1831), предст-ль немец. классич. идеалистич. фил-и, явл. автором знаменит. афоризму: «Що дійсно, те розумно, що розумно, те дійсно». По Гегелю, світовий процес є процес становлення Світового духу, чи Абсолютної ідеї. Принцип субстанциональ-ности Світового духу – один з осн. принц. объектив. ідеалізму Гегеля.

Гегель постулирует тотожність мислення і буття. Мислення представлене 3-мя рівнями: розумовим, діалектико-розумним і спекулятивно-розумної. Розум шукає кінцеві опред-я, але наштовхується на протиріччя. Диалектич. розум починає шукати тотожність у цих противополож-ях, взаимопереход кінцевих противополож. опред-й. Спекулятивний розум відповідальний за світогляд, кот. відмінно від світогляду, створюваного системою наук.

У системі объект. ідеалізму Гегеля важливе місце відведене сформулир. їм диалектич. методу, универс. законам розвитку, принципам і категоріям діалектики. Діалектика мислиться як теорія розвитку за допомогою протиріччя. Закон єдності і боротьби протилежностей указує на ист-к розвитку, закон взаимоперехода качеств-х і колич-х змін – на механізм розвитку, закон заперечення – на спрямованість розвитку. Розроблювальні Гегелем принципи діалектичного мислення вкл. у себе принцип сходження від абстрактного до конкретного і принцип збігу историч. і логічного.

У Гегеля побудована концепція філософії історії. 1 ступінь историч. процесу – «східний світ» (гл. критерій – до не усвідомлює своєї волі); 2 ступінь – «античний світ» (частина людей усвідомлює свою волю – є раби і вільні); 3 ступінь – «німецький світ» (усі люди усвідомлюють свою волю, одержують право част. собств-ти).



14.12.2016; 23:35
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь