пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10. Філософія Декарта і Спинозы


 

Головним своїм завданням Ф. нового часу передбачає в розробці й обґрунтування методів наукового пізнання. Формуються в цей період два протилежних напрямки у філософії: емпіризм і раціоналізм. Емпіризм передбачає, що основний зміст наукового пізнання виходить з почуттєвого досвіду, а раціоналізм - через діяльність розуму. Представником раціоналізму був франц. ф-ф  Рене Декарт - своєю методологією будує на принципах раціоналістичної дедукції, а експеримент вважає як передумову пізнання, що повинна підкорятися раціонально-математичному мисленню.

Декарт був упевнений, що ист-м істини м.б. тільки розум, а не звичаї, традиції, авторитет. Критеріями істини явл. ясність і виразність, кот. розум шукає в самому собі, спираючи на інтуїцію. Дія, след-і за інтуїцією, - дедукція, у кот. в отл. від інтуїції є рух. Інтуїція і дедукція – 2 найбільш вірні шляхи, ведущ. до знання, понад кот. розум не повинний допускати нічого. Декарт яскравий представник дуалізму.

Англ. матер-м мав значною мірою аристократичний характер, його навчання передбачалося для обраних, а фр-і материлисты несуть свої ідеї в широкі кола міського суспільства. Вони викладають свої філософські погляди  переважно у формі широкодоступних видань. Вони спиралися на широкий розвиток вільнодумство в Англії. Іншим важливим джерелом були для них фізичний мате-м Декарта, а також мат-і навчання Спинозы про природу, субстанциях і її атрибутах, про людину, про душ і її відношення до тіла. 
 


14.12.2016; 23:35
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь