пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Древнегреч. натурфілософія. Геракліт, Элеаты, Демокрит


 

Система даної філософії з'явилася близько 6 в. до н.е. Вважалося, що світ з'явився з к.-л. природного початку (вогонь, вода й ін.).

Геракліт – світ порівнюється з рікою, «в одну ріку не ввійдеш двічі».

Демокрит думав, що «світ – це нескінченний рух атомів у порожнечі, вони зіштовхуються й утворять речі, потім речі гинуть».

Элеаты розглядали світ, як куля без порожнеч. Руху немає.

Геракліт вважає, що світом править логос. Представлення про логос можна розцінити як наївне розуміння закономірності. Це було дійсно наївне розуміння, тому що змістовні аспекти логосу Геракліт вмів інтерпретувати лише як зв'язок подій, тобто винятково як факт. Конкретно він мав через, що усі у світі складається з протилежностей, що протиборствує, усі відбувається через зваду, боротьбу. Унаслідок цього усі змінюється, тече: образно говорячи не можна двічі ввійти в ту саму ріку. У боротьбі протилежностей виявляється їхня внутрішня тотожність. Наприклад, «життя одних є смерть інших», тобто життя є смерть.

Геракліт ще надмірно довіряє світу подій, що визначає як слабкі, так і сильні сторони його погляду. З одного боку, він помічає, нехай у наївній формі, найважливіші властивості світу подій – їхня взаємодія, связность, відносність. З іншого боку, він ще не вміє аналізувати світ подій з позицій, характерних для вченого, тобто з доказами, поняттями.

Гераклитовская філософія тотожності протилежностей, протиріч, різко критикувалася элеатами. Так, Парменид вважав тих людей, у кого «бути» і «не бути» вважається тим самим і не тим самим і для усього мається зворотний шлях (тут він натякає на Геракліта), «двухголовыми».

Парменид, як і його учень, Зенон, подібно сучасним вченим аналізують світ подій і звідси роблять свої висновки, якими б фантастичними вони не були.

Особлива увага элеаты приділяли проблемі множинності, у цьому зв'язку вони придумали ряд парадоксів (апорій), що і понині викликають у філософів, фізиків і математиків головний біль.

 На думку элеатов, усупереч почуттєвим враженням не можна помыслить множинність. Неможлива не тільки множинність, але і рух. В аргументі «дихотомія» (поділ на два) доводиться: для того, щоб пройти визначений шлях, треба спочатку пройти його половину, а щоб неї пройти треба пройти чверть шляху і далі 1/8 шляху і так до нескінченності. Виходить, що неможливо з даної крапки потрапити в найближчу до неї, тому що її фактично немає. Якщо рух не можливо, то Ахілл не може наздогнати черепаху і прийдеться визнати, що стріла, що летить, не летить. У такому випадку звідси, як говориться, «із залізною необхідністю» випливає, що буття єдине, целокупно (не має частин) не змінюється, не рухливо, все існуюче є те саме.

Розглянуті апорії дійшли до нас у викладі Зенона. Апорії Зенона спростовували багато разів, указуючи просто на факти: А наздогнав У, З летить і т.д. Элеаты адже порушують питання дійсно по науковому: якщо є рух, те його треба осмислити. Звичайно, з розуміння руху і множинності не випливає, що їхній узагалі немає. Але і гарного те з цього не було, якщо немає здатності зрозуміти з наукових позицій начебто б досить очевидні речі, механічне рух, усілякого роду зміни. Геракліт тому і дратував элеатов, що він не давав не суперечливого пояснення факту зміни.

Отже, Геракліта насамперед цікавить зміна і  рух, їхні джерела, причини, що він вбачає в боротьбі протилежностей. Элеаты в першу чергу стурбовані тим, як зрозуміти, як інтерпретувати те, що усі вважають зміною і рухом. Відповідно до міркувань элеатов, відсутність несуперечливого пояснення природи руху ставлять під сумнів його реальність. Зрозуміло, элеаты не довели, що немає руху, вони показали сучасникам, що ті навряд чи розуміють зміст руху. Самі элеаты в розумінні руху були на справжній вершині існували в їхню епоху поглядів.


14.12.2016; 23:35
хиты: 154
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь