пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Філософія й інші науки


 

Перші греч. філософи були одноврем. і вченими. Філософія з'являлася як наука наук, мати усіх наук. Згодом наука відокремилася від філософії.

Філософія володіє собств. понятійним апаратом і прагне до відкриття закономірностей универсума. Приватні науки (фізика, хімія, матем-ка, біологія, медицина й ін.) не цікавляться цілісним відношенням мислення і буття, а досліджують специфич., конкретний зріз реальності. Філософія ж універсальна, неї цікавить світ у цілому.

Приватні науки звернені до явищ і процесів реальності, существ. об'єктивно. Їх не цікавить ціннісна шкала человеч. змістів. У філософії особливу значимість здобувають аксиологические орієнтації.

Філософії не властива науч. однозначність. Вона прагне з'ясувати исход. передумови  будь-якого знання, важливий не тільки досягнутий результат, але і шлях до нього.

Наука спирається на факти і їх эксперим-ю перевірку. Філософія, навпроти, відстоїть від сфери повсякденності і несеться в сферу пошуку сенсу життя. Конкр. науч. дисц. Можуть розвиватися, не з огляду на досвід ін. форм общ. свідомості. А у філософії як емпіричну базу і исход. пункту узагальнень приймається сукупний досвід духов. розвитку человеч-ва, усіх форм общ. свідомості: науки, мистецтва, релігії, права й ін.

Філософія є російська, німець., англ-кая, франц-кая й ін., однак немає ні франц., ні росіянки, ні англ. фізики, матем-ки чи астрономії.

На відміну від науки філософія прагне бути ближче до повсякденного здорового глузду і не відмовляється від зрозумілої мови на користь абстрактних символів науки.


14.12.2016; 23:35
хиты: 127
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь