пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Класифікація ІС електронного бізнесу за суб’єктами взаємодії

В інформаційних системах електронного бізнесу можуть взаємодіяти такі учасники:

  • фінансові інститути - організації, що надають фінансові послуги, в першу чергу це банки, тому що саме в них інші суб’єкти електронного бізнесу мають рахунки, на яких здійснюється реальний рух коштів;
  • бізнес-організації - будь-які організації, що взаємодіють через Internet, здійснюючи торгові операції,
  • споживачі та клієнти - покупці товарів або споживачі послуг;
  • урядові структури - державні органи влади, що беруть участь в електронній комерції.

В залежності від суб’єктів взаємодії віділяють такі основні типи ІС електронного бізнесу (бізнес—бізнес, бізнес—споживач, бізнес—уряд, споживач—споживач).

1. Бізнес—бізнес B2B (business-to-business) передбачає використання компанією-виробником мережі для замовлень постачальникам, отримання рахунків і оплати або для продажу товарів через дистриб’юторів, що у свою чергу працюють через ділерів і реселлерів.

2. Бізнес—споживач B2C (business-to-consumer) охоплює електронну роздрібну торгівлю товарами, надання послуг споживачам тощо. Роздрібний сектор електронної торгівлі передбачає купівлю товарів кінцевим покупцем-клієнтом. До систем електронної торгівлі В2С відносять:

  • Web-вітрини - розміщені в Internet каталоги продукції або товарів, що надають мінімальні засоби оформлення замовлення;
  • Автоматизовані магазини - містять, крім вітрини, усю необхідну бізнес-інфраструктуру для керування процесом електронної торгівлі через Internet;
  • Торгові Internet-системи - Internet-магазини, цілком інтегровані із торговими бізнес-процесами компаній.

3. До типу бізнес—уряд B2G (business-to-government) входять всі операції, що укладаються між компаніями й урядовими організаціями. Інформація про закупівлі, що плануються урядом, публікується в Internet і компанії можуть посилати свої пропозиції електронним способом. Крім оголошень про закупівлі адміністративні органи можуть також пропонувати можливість електронного обміну в таких операціях, як, наприклад, повернення податку на додану вартість.

4. Споживач—споживач C2C (consumer-to-consumer) передбачає взаємодію користувачів через мережу для обміну комерційною інформацією, досвідом, аукціонною торгівлею між фізичними особами тощо.


хиты: 267
рейтинг:0
Точные науки
информатика
Информационные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь