пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


43.Прихід Гітлера до Влади та формування тоталітарного режиму в Німеччині.

Криза 1929-1333 рр., що вибухнула в розвинутому капіталістичному світі, особливо болісно вдарила по економіці Німеччини. Масштабна економічна криза породила тривожну політичну ситуацію. Внаслідок розорення середнього класу різко послабились центристські сили, почалася поляризація суспільства і загрозливе посилення на флангах суспільного спектру крайніх правих та крайніх лівих. У такій нестабільній ситуації в березні 1919 р. створилася фашистська партія — НСДАП (Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини). Вона виникла в умовах економічної й суспільної кризи післявоєнних років і ставила завдання здійснення «консервативноїреволюції» та встановлення в країні сильної авторитарної влади. Незабаром її лідером став А.Гітлер.
В результаті виборів 1932 року до влади приходить партія. Тиск на президента Гінденбурга щодо передачі влади Гітлеру посилився, особливо з боку представників великого бізнесу, коли стало зрозуміло, що ваймарську демократію врятувати не вдасться, а комуністична небезпека ставала реальною. 30 січня 1933 р. Гінденбург, знову вдавшись до статті 48 ваймарської конституції, доручив Гітлеру сформувати уряд.
Фашисти негайно приступили до ліквідації структур ваймарської демократії. На другий день після підпалу райхстагу, що стався 27 лютого 1933 р., слухняний Гінденбург надзвичайним декретом фактично припинив чинність ваймарської конституції. Відмінено основні демократичні права і свободи: слова, зборів, друку, таємниці листування. Нацисти узаконили переслідування і знищення своїх противників. 14 березня 1933 р. заборонено КПН, 23 червня — СДПН, а 24 липня розпущено всі політичні партії, крім НСДАП. Профспілки реформовано в «Трудовий фронт» — вертикальну організацію, яка стала слухняним знаряддям фашистської системи.
Водночас Гітлер покінчив з опозицією у власних рядах, з тими, хто плекав надії на переділ влади і власності, хто вважав, що наступив час виконати гасла «геть процентне рабство», «геть великі універмаги» тощо. 30 червня 1934 р., в ніч «довгих ножів», були знищені тисячі штурмовиків на чолі з Е.Ремом, які в свій час здобували владу Гітлеру. Тоталітарні режими як фашистський, так і комуністичний не допускають і думки про існування опозиції. Знаряддям гітлерівського терору було гестапо — таємна державна поліція.
Після смерті Гінденбурга 2 серпня 1934 р. Гітлер, провівши референдум, об'єднав посади президента і канцлера, (Проголосив себе фюрером німецької нації. Цей акт завершує встановлення фашистської диктатури. Головною опорою фюрера і керівним ядром режиму стала Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини, куди ринулись всі, хто прагнув зробити кар'єру, пристосуватися. Більше 2/З її складали робітники і селяни. НСДАП була державною монопартією, ідеологічним і політичним важелем нацистської держави, типовим породженням тоталітаризму, його орденом. Усі інші організації фашистської тоталітарної держави — «Трудовий фронт», «Юнгфольк», «Гітлерюгенд», «Молода нація», інші — служили звичайним підґрунтям режиму, дочірніми структурами НСДАП. Гітлерівська пропаганда зображала режим як надкласовий, завдання якого — побудова національного соціалізму. Тотально регламентована система за схемою «народ (нація) — держава-партія — вождь (фюрер)» стала становим хребтом режиму.
І все ж фашистський режим не став до кінця тоталітарним. Приватна власність, незважаючи на обтяженість державними приписами та регламентаціями, залишилася домінуючою, постійно давалися взнаки напрацювання ваймарської демократії. Із другого боку, йшла масова обробка населення в нацистському дусі. У голови німцям пропаганда вдовблювала ідеї переваги арійської раси над іншими народами, ідеї об'єднання всіх німців в єдину державу — «третій райх» і панування «вибраного народу» над світом.

 


19.06.2019; 21:41
хиты: 78
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
новая история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь