пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


39. Причини виникнення Першої світової війни, її хід та результати.

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європівід 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брало участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. Під час неї загинуло понад десять мільйонів солдатів і цивільних мешканців. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію початку XX століття.

ПРИЧИНИ:

Нерівномірний розвиток європейських країн і, як наслідок, загострення суперечностей між ними

Велика Британія і Французька республіка в силу різних причин (раннього закінчення феодальної централізації країн, розвитку капіталізму, захоплення величезних колоній) певний час залишалися на перших місцях у Європі за рівнем економічного і політичного розвитку, але після постання на карті нової держави — Німецької імперії, яка хотіла здобути собі «місце під сонцем» — почалася боротьба за першість у Європі. На початок ХХ століття Французька республіка і Велика Британія почали відставати в темпах розвитку від Німецької імперії, якій не вистачало «життєвого простору» — вона вимагала переділу кордонів і колоній.

Відсутність механізму вирішення проблем дипломатичним шляхом

На початок ХХ століття ефективного плану дій для запобігання військовим конфліктам не було — всі надії покладалися на воєнну міць і потугу держави.

Мілітаризація

З початку існування Німецька імперія почала дії державних органів у сфері економіки, політики та соціуму, спрямовані на нарощування військової потужності держави. На початку ХХ століття цю ж практику почали застосовувати всі великі держави Європи.

Перегони озброєнь

Створення провідними державами експансіонних військових планів в разі початку війни

Німецький план Шліффена передбачав напад на Французьку республіку через нейтральну Бельгію і захоплення Парижа в найкоротші терміни, а потім перенаправлення основних військ на схід для війни з Російською імперією.

Створення військово-політичних блоків

Однією з цілей зовнішньої політики Великих держав у довоєнні роки була підтримка балансу сил в Європі. Це розвинулось у складну схему таємних та загальновідомих союзів і договорів, які потім перетворилися на військово-політичні блоки — Антанту і Троїстий союз. Противага між ними стала каталізатором початку війни.

Завершення територіального переділу світу і конфлікти за розподіл сфер впливу

На початок ХХ століття весь світ був розподілений між великими колоніальними державами — Великою Британією і Французькою республікою. Німецька імперія, яка вступила в боротьбу за колонії пізніше за інших, не погоджувалася з таким станом справ. Це призводило до спроб нового переділу територій і сфер впливу.

Приводом до війни стало вбивство 28 червня 1914 р. у столиці Боснії м. Сараєво 19-річним студентом Гаврилом Принципом спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца-Фердинанда. Гаврило Принцип був членом таємної організації «Молода Боснія», до якої входили вищі офіцери сербської армії. Ця організація боролася за приєднання Боснії до Сербії. Австро-Угорщина поклала відповідальність за трагедію на Сербію. 23 липня 1914 р. вона пред’явила їй ультиматум. Сербія погоджувалася майже на всі пункти, крім тих, що означали пряме втручання в її внутрішні справи. 28 липня 1914 р. Австро-Угорщина оголосила Сербії війну.

2 серпня 1914 р. Німеччина ввела в дію «план Шліффена» (1905 р.). Її війська вторглися в Бельгію і увійшли в Північну Францію. Наприкінці серпня вони опинились за 25 миль від Парижа. Французький президент і уряд 2 вересня залишили столицю і вирушили до Бордо. Протягом 5–12 вересня 1914 р. на р. Марна тривала перша битва на Західному театрі воєнних дій. Французькому генералу Жозеффру вдалося розвинути контрнаступ і змусити відступити німців до річки Єна. Німецький план «блискавичної війни» (план «Шліффена») зазнав невдачі. Після цього на Західному фронті розпочалася позиційна війна.

22 квітня 1915 р. під бельгійським містом Іпр німецьке командування вперше використало проти англійців отруйні гази (хлор). Протягом 2 травня по 22 червня 1915 р. тривала Горліцька операція. Німецькі війська пішовши у наступ прорвали фронт на 50 км і змусили російську армію відступити. В липні 1915 р. німецькі війська також почали наступ на Варшаву, в серпні – на Ковно, у вересні – на Вільнюс. Російська армія була змушена залишити Польщу, Галичину, Буковину, Волинь, Литву й Курляндію. Лише наприкінці вересня наступ німецьких військ вдалося зупинити. У 1915 р. у війну вступила Болгарія на боці Німеччини та Італія на боці Антанти. У жовтні 1915 р. на Балканах війська німецького блоку здолали Сербію і взяли Белград.

З 21 лютого по 18 грудня 1916 р. тривала битва під Верденом, яка увійшла в історію під назвою «верденська м’ясорубка»

Воєнні дії 1917–1918 рр. 16 квітня 1917 р. війська Антанти підготували наступ у районі м. Арраса (Зх. фронт).

Наслідки Першої світової війни — наслідки війни, яка тривала з 1914 по 1918 роки. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію ХХ століття.

Перша світова війна визначила кінець старого світового порядку, котрий склався після Наполеонівських війн. Результат конфлікту був важливим чинником для виникнення Другої світової війни.

 


19.06.2019; 21:41
хиты: 91
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
новая история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь