пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


«Шокова терапія» Лешека Бальцеровича, економічні зміни в Польщі на сучасному етапі.

            Країна знаходилась у глибокій економічній кризі. У 1989 р. інфляція придала 2000 %, тривав спад виробництва, зовнішній борг становив 40 млрд. дол., стрімко знижувався рівень життя населення тощо. 81 грудня 1989 р. було прийнято нову Конституцію, яка відновила Попередню назву держави — Республіка Польща. Уряд Т. Мазовецького першим у Східній Європі запровадив нову економічну програму, яка отримала назву «шокова терапія» — різ­ки іі перехід до ринкової економіки (за планом міністра фінансів Л. Бальцеровича).Програма «шокової терапії» передбачала такі заходи

одночасне запровадження вільної торгівлі та скасування конт­ролю над цінами;

зростання цін, різке зниження життєвого рівня, скорочення виробництва, приборкання інфляції;

включення ринкових механізмів економіки;

початок приватизації державного сектору, стимулювання роз­питку приватного підприємництва;

зростання виробництва.

В рез – поділ Польщі на «А» і «Б». Завдяки його рішенням вдалося подолати інфляцію в країні, збільшити кількість іноземних інвестицій за кілька років до більш ніж $ 20 млрд (сьогодні ця цифра перевищила $ 160 млрд), а також створити майже 1,5 млн робочих місць. Але такий ривок був пов'язаний з тим, що польський уряд пішов на непопулярні реформи заради довгострокових цілей. У перші роки роботи Бальцеровича на своєму посту кількість безробітних зросла до 16,4% . Крім того, були закриті десятки шахт, металургійних заводів і судноверфей, які в умовах агресивного приватизації не втрималися на плаву.  Польща посідає перше місце в Європі за видобутком вугілля та за його експортом. Вона здійснює досить значні обсяги поставок у західноєвропейські країни картоплі, м'яса, молока, городніх та ягідних культур. За виробництвом картоплі Польща займає перше місце в світі.

 в  країні  існують  проблеми  з  інтенсифікацією  сільськогосподарського  виробництва, тому  що  кількість  зайнятих  у  сільському  господарстві  суттєво  перевищує  частку  сільськогосподарського  виробництва  у  структурі  ВВП;

 суттєво  важливою  для  економіки  країни  залишається  промисловість;

країна  поки  що  не  досягла  постіндустріального  рівня  розвитку.

Польща проводить політику лібералізації економіки з 1990 року і її економіка була єдиною в ЄС, яка уникнула рецесії у  період  кризи 2008-09 років. 

Протягом  останніх  років  зашиється  низьким  рівень  інфляції. Важливою  тенденцією  у  розвитку  економіки  Польщі  є  зростання  частки  малого  і  середнього  бізнесу.             Текстильна  промисловість  залишилась  галуззю  спеціалізації  країни,. Польща  є  крупним  виробником  автомобілів  та  побутової  електроніки, але  всі  ці  виробництва  пов’язані  з  інвестиціями  світових  брендів  у  виробничі  потужності  країни.


25.06.2018; 02:43
хиты: 89
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь