пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


45. Становлення радянської моделі соціалізму у Чехословаччині. Комуністична диктатура.

            У результаті збройного тиску 25 лютого 1948 р. з уряду були усунуті не комуністи, а 7 червня Бенеш подав у відставку. 14 червня президентом ЧСР став К.Готвальд – лідер КПЧ. В цей же час відбулось об`єднання соціал-демократів і КПЧ. Таким чином  до влади у ЧС прийшли комуністи. Відбулися масові чистки апарату, звільнено 23 тис працівників. Словаки емігрують – 20 тис чол.

            9 травня 1948 р  - Парлам ухвалив Констит ЧС. Курс комуністів на затвердж соціалізмму. Бенеш відмовився її підписувати і пішов у відставку.       Зростала питома вага індустрії, посилювалася роль машинобудування – серцевини промисловості країни. Однак досягнення ці давалися великою ціною. Усі кошти йшли на розвиток важких галузей промисловості, а легка промисловість, харчова, побутове обслуговування сильно відставали.. Стагнація галузей промисловості групи ”Б” погано позначилася на матеріальному становищі населення, в першу чергу робітників і селян, дрібних ремісників і торговельників. Поч запров нові зем реформи. 1949-59 – суцільнекооперування сг – зміна структури зайнятості населення. Контроль сусп-культ життя. Вровадж в життя сталінських деректив – несприйняття населенням. Сфабриковані політ процеси.  З 1949 по 1954р – з пол мотивів 130 тис осіб засуджено, з якиих 80 розстріляно. Запров жорстка цензура. Утиски проти церкви.

            Важким тягарем лягла на ЧСгонка озброєння, яка дуже швидко зростала в умовах протистояння двох систем і загострення “холодної війни”. ЧС промисловість традиційно була високо мілітаризована, а протягом 50-60-х років питома вага збройних заводів ще більше зросла. Військова промисловість надто дорого обходилася країні.       У середині 60-х років у Чехословаччині розпочалися дійсно серйозні труднощі. Як свідчать матеріали ХІІІ з'їзду КПЧ (червень 1966 р.), п'ятирічні плани практично не виконувалися. Знижувалася продуктивність праці, уповільнювався науково-технічний прогрес. На місці стояло сільськогосподарське виробництво, не виконувалася програма соціального розвитку і поліпшення матеріального становища трудящих. Кризові явища в сусп.


25.06.2018; 02:43
хиты: 87
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь