пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


33. Визволення СРСР від гітлерівської Німеччини

Після розгрому основної частини німецької армії в Курській битві почалося вигнання німців з території СРСР.  Практично позбавлена ​​армії Німеччина вже не могла наступати і перейшла до оборони. За наказом Гітлера восени 1943 р почалося спорудження «Східного валу» - системи потужних ешелонованих оборонних укріплень по лінії Балтійське море - Білорусь – Дніпро, яка  повинна була відгородити Німеччину від наступаючих радянських військ, дати час зібрати сили.

Найпотужніші оборонні споруди були зведені на Україні по лінії Київ - Дніпропетровськ - Мелітополь. Німецьке командування вважало дніпровський кордон «Східного валу» непрохідним. Гітлер віддав наказ за всяку ціну утримати «Східний вал» і вистояти зиму. За цей час до літа 1944 р планувалося відновити німецьку армію і почати новий наступ на схід. Для того щоб не допустити Німеччини оговтатися від поразки, радянське командування приймає рішення штурмувати «Східний вал».   У серпні 1943 р почалася битва за Дніпро, яка: - тривала 4 місяці - з серпня по грудень 1943 р .;  велася в дуже важких для Радянської армії умовах - з «низького» (рівнинного) лівого берега доводилося вплав на плотах форсувати Дніпро і штурмувати «високий» (гористий) правий берег, напханий німецькими оборонними спорудами; - Радянська армія несла колосальні людські втрати, оскільки німецькі війська, зміцнившись на висотах правого берега Дніпра, інтенсивно обстрілювали Радянську армію на низькому лівому березі, топили плоти з солдатами і технікою, перепливають через Дніпро, руйнували понтонні мости; - форсування Дніпра проходило в умовах дуже поганої погоди жовтня – листопада.

Незважаючи на це. Радянська армія в запеклих боях форсувала Дніпро. У жовтні 1943 р були звільнені Дніпропетровськ, Запоріжжя та Мелітополь, а 6 листопада 1943 року - Київ.  До грудня 1943 р Східний вал був прорваний - відкрився шлях на Правобережну Україну, Молдавію і далі - в Європу.  28 листопада - 1 грудня 1943 в Тегерані, столиці Ірану, відбулася перша в ході війни зустріч «великої трійки» - Й. Сталіна, У. Черчілля, Ф. Рузвельта - керівників основних держав-союзників (СРСР, Великобританії і США ). В ході даної зустрічі: - були вироблені основні принципи післявоєнного врегулювання;  - було прийнято принципове рішення про відкриття в травні - червні 1944 р другого фронту - висадці англо-американських військ в Нормандії (Франції) і їх наступі на Німеччину із заходуНавесні - влітку 1944 році відбувся завершальний етап звільнення СРСР - Радянська армія почала три потужних настання: - на півночі, в ході якого були розбиті залишки групи армій «Північ», знята блокада Ленінграда і звільнена велика частина Прибалтики; - в Білорусії (операція «Багратіон»), в ході якої знищено кістяк групи армій «Центр» і звільнена Білорусія; - на півдні (Яссько-Кишинівська операція), в ході якої була оточена і розбита група армій «Південь», звільнені Молдова, велика частина Правобережної України, Північна Румунія. В результаті зазначених операцій до осені 1944 р були розгромлені залишки трьох основних німецьких армій, які вторглися в СРСР в 1941 р .; звільнена велика частина території СРСР. Почався завершальний етап війни - звільнення Європи.

 


25.06.2018; 02:43
хиты: 124
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь