пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Проблема «східних кресів» у геополітиці Польщі.Формування нової влади в Польщі: від Тимчасового уряду до уряду «національної єдності».

 28 червня 1945 р. Був створений коаліційний Тимчасовий уряд національної єдності, до якого ввійшли і представники емігрантського уряду С. Миколайчика. Його прем’єром був лівий соціаліст Е.Осубка-Моравський.  Основу уряду становили комуністи — члени Польської Робітничої партії (ПРП). Комуністи контролювали: армію, силові міністерства, в тому числі й Міністерство громадської безпеки. Заходи Тимчасового уряду національної єдності1. Проведена аграрна реформа. Конфісковано володіння громадян Третього рейху та зрадників, а також землі поміщиків. Земля передавалася у трудову власність сг робітників і малоземельних селян. Польські селяни отримали 6 млн 70 тис. га землі. Це забезпечило підтримку народно-демократичного режиму з боку значної частини селян.Однак вона привела до зниження продуктивності праці та товарності сг.2. Усі великі та середні підприємства стали державною власністю згідно з декретом про націоналізацію від 3 січня 1946 р. Наприкінці 1946 р. під контролем держави вже перебувало 11,4 тис. промислових підприємств, або 94%.3. Під час грошової реформи і створення Національного банку приватні банки не змогли обміняти гроші й припинили своє існування. Патріотичні сили Польщі продовжували боротьбу проти прорадянського режиму. У лавах національного підпілля боролося до 150 тис. осіб.

  Визнання західними союзниками СРСР з антигітлерівської коаліції Тимчасового уряду національної єдності в 1945 р. і відмова від підтримки уряду в еміграції сприяли швидкому поверненню Польщі в міжнародну політику. 


25.06.2018; 02:43
хиты: 92
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь