пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


90. Процес перетворення Єгипту у колоніальну країну та особливості колоніального статусу Єгипту

До середини 70-х років в Єгипті вже позначалися наслідки втягування країни у світове капіталістичне господарство. Капітуляція Мухаммеда-Алі в 1840 р. і поширення дії англо-турецької торгової конвенції 1838 на Єгипет призвели до скасування існуючих раніше торгових монополій. Іноземні промислові товари отримали широкий доступ в країну. Йшов процес впровадження експортних культур, особливо бавовни. Розвивалася промисловість по первинній обробці сільськогосподарських продуктів, переобладнувалися порти, будувалися залізниці. Складалися нові класи - національна буржуазія і пролетаріат. Однак розвиток капіталізму гальмувався феодальними відносинами на селі і все зростаючим проникненням іноземного капіталу. Єгипетський уряд у зв'язку з великими витратами, викликаними будівництвом Суецького каналу, портів і доріг, було змушене вдатися до зовнішніх позик. У 1863 р. державний борг Єгипту досяг 16 млн. ф. ст.; виплата одних тільки відсотків поглинала значну частину доходів країни. Позики гарантувалися основними дохідними статтями єгипетського бюджету.

Після відкриття в 1869 р. Суецького каналу боротьба капіталістичних держав, в першу чергу Англії та Франції, за встановлення свого панування над Єгиптом набула особливо напружений характер.

У листопаді 1875 р. в результаті оголошеного Османською імперією фінансового банкрутства курс єгипетських цінних паперів катастрофічно впав. Цим скористалося англійський уряд, щоб примусити єгипетського Хедив Ісмаїла За безцінь продати Англії акції компанії Суецького каналу.

Іноземні кредитори стали відкрито втручатися у внутрішні справи Єгипту. Англійське уряд направив до Каїра фінансову місію, яка склала доповідь про важке фінансове становище Єгипту і запропонувала встановити над ним іноземний контроль. Після тривалих англо-французьких суперечок була утворена Комісія єгипетського боргу з представників Англії, Франції, Італії та Австро-Угорщини; англійськіі французькі контролери отримали право відати доходами та витратами Єгипту. У 1878 р. був сформований так званий європейський кабінет на чолі з англійським ставлеником Нубар-пашею. Пост міністра фінансів зайняв англієць, а пост міністра громадських робіт - француз.

Міністри-іноземці стягували з фелахів (селян) важкі податки, підвищували обкладання і поміщицьких земель. У лютому 1879 р. вони звільнили 2,5 тис. єгипетських офіцерів, що прискорило спалах обурення в армії, яка вилилася в демонстрацію офіцерів. У квітня 1879 хедивубуло направлено підписану більш ніж 300 улемами, пашами, беями і офіцерами звернення з вимогою негайного усунення іноземців з уряду. Хедив Ісмаїл був змушений задовольнити цю вимогу. Новий кабінет був складений тільки з єгиптян на чолі з Шерифом-пашею.

У відповідь на звільнення іноземців  Англія і Франція домоглися від турецького султана зміщення Ісмаїл а і призначення нового Хедив - Тевфіка. Він відновив англо-французький контроль над фінансами і зменшив чисельність єгипетської армії до 18 тис. чоловік.

Підйом національно-визвольного руху

Всевладдя іноземців ображало національні почуття єгиптян. На чолі національно-визвольного руху руху стали представники молодої єгипетської національної буржуазії, єгипетська інтелігенція, офіцерство, патріотично налаштовані поміщики. Всі вони об'єдналися під гаслом «Єгипет для єгиптян» і створили першу в Єгипті політичну органиации Хізб-уль-ватан (Партія батьківщини, або Національна партія).

Успіх групи Арабі викликав страх в уряду і його іноземних радників. Спроба видалити з Каїра патріотично налаштовані полки зустріла опір. Ватаністи зажадали відставки кабінету, вироблення конституції і збільшення єгипетської армії. Збройний виступ армії у вересні 1881 змусило Хедив прийняти всі вимоги ватаністов.

Ці події посилили тривогу колонізаторів. Англійська і французька дипломатія спробувала організувати турецьку інтервенцію в Єгипті. Коли це не вдалося, Франція висунула проект встановлення спільного англо-французького військового контролю над Єгиптом. Англія, що прагнула до самостійного захопленню Єгипту, відмовилася прийняти цю пропозицію.

Після невдалої спроби підкупити Арабі Англія і Франція 25 травня 1882 вручили хедив ноти з вимогою відставки кабінету, висилки Арабі з країни і Вигнання з Каїра  ватаністов. На знак протесту проти грубого іноземного втручання національне уряд подав у відставку, але це викликало настільки серйозні хвилювання в Олександрії та Каїрі, що хедив Тевфіка довелося 28 травня відновити Арабі на посту військового міністра.

Окупація Єгипту Англією

На скликаній у Константинополі міжнародної конференції по єгипетському питання у червні 1882 англійські делегати змушені були приєднатися до протоколу, що зобов'язує всі європейські держави не вдаватися до анексії чи окупації єгипетської території.

Не чекаючи затвердження протоколу цієї конференції, командир англійської ескадри, що стояла на Олександрійському рейді, віце-адмірал Сеймур направив військовому губернатору Олександрії провокаційну вимога припинити єгиптянами будівництво фортів. Вручений 10 липня 1882 англійський  ультиматум пропонував виконати цю вимогу в 24 години.

11 липня 1882 англійський флот піддав Олександрію запеклої 10-годинний бомбардуванню. Потім сухопутні англійські частини, налічували 25 тис. осіб, висадилися на берег і зайняли місто. Хедив Тевфік, зрадивши інтереси свого народу, втік з Каїра до окупованої англійцями Олександрію. У Каїрі утворилося Надзвичайні збори з представників знаті, духовенства і офіцерів-Ватані-стів для управління країною і організації її оборони від британської агресії. Надзвичайні збори оголосило Хедив Тевфіка позбавленим влади і призначило Арабі головнокомандувачем збройними силами.

У розпорядженні Арабі перебувало близько 19 тис. регулярних військ і 40 тис. новобранців. Єгипетська армія мала значну кількість боєприпасів і озброєння, у тому числі близько 500 гармат. Був розроблений стратегічний план оборони Єгипту.

Однак при здійсненні плану оборони Арабі допустив серйозні військово-політичні прорахунки: не зміцнив зону Суецького каналу, сподіваючись, що англійці не порушать конвенцію про нейтралізацію каналу; доручив найважливіші оборонні позиції недисциплінованим бедуїнським загонам, вождів яких англійці зуміли підкупити. Не зваживши на нейтралізацією Суецького каналу, англійці перекинули в Порт-Саїд і Ісмаїлію війська з Індії, забезпечивши таким чином наступ на Каїр з двох напрямків.

Англійські сили прорвали розтягнутий і ослаблений зрадою бедуїнських вождів фронт. 13 вересня 1882 війська Арабі зазнали поразки у Тель-аяь-Кебіра. 14 вересня англійські війська захопили Каїр і слідом за тим окупували всю країну. Арабі був заарештований, відданий суду і висланий з Єгипті тоді ще не було суспільної сили, здатної очолити переможну народну боротьбу проти іноземних завойовників. Слабка, ледь складалася національна буржуазія розраховувала домогтися розширення своїх прав шляхом компромісів і не була зацікавлена в революційній війні. Примкнули до Арабі феодальні елементи в найгостріший момент боротьби з англійськими агресорами стали на шлях відкритого зради. Все це разом узяте зумовило поразку національного руху і полегшило перетворення Єгипту в англійську колонію.


19.06.2018; 15:47
хиты: 105
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь