пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


60. Повстання сипаїв

Сіпайскіх повстання - заколот індійських солдатів проти жорстокої колонізаторської політики англійців у 1857-1858 роках. Повстання почалося на півночі від Бенгалії до Пенджабу і в центральній Індії. Основна ініціатива була зроблена з боку армії і незадовго до цього відсторонених від влади махарадж, але в деяких областях його підтримали селяни, і воно перетворилося на загальне повстання. Делі був захоплений повстанцями, проте пізніше був оточений і узятий англійцями. Повстання поклало край владі Британської Ост-Індської компанії і призвело до її заміни прямим правлінням англійської корони.

В англійській літературі повстання часто називається сіпайскіх, так як його військовим ядром були сипаї. Центром повстання, як говорилося вище, була територія, розташована між Пенджабом і Бенгалією. Повстання почалося в бенгальської армії, комплектовавшейся в цьому районі.

Споконвіку Індія ділилася на величезну кількість дрібних князівств, постійно воювали один з одним. Захопили Індію англійці швидко усвідомили перевагу рушниць і гармат над шкіряними щитами і кривими шаблями. Тим не менш, далеко від батьківщини втрачати британських солдатів було невигідно, і основною ударною силою стали сипаї - індійські найманці, озброєні за останнім словом техніки (хоча їх вишкіл і не дотягувала до британських стандартів), їм регулярно виплачувалася солідне жалування. Не дивно, що для місцевої бідноти потрапити на службу до англійців стало межею мрій. У першу чергу британці зайнялися модернізацією економіки: побудували Гангський канал, продовжили Великий колісний шлях, налагодили ефективну поштову систему ... З'явилася мережа шкіл - і навіть вищі навчальні заклади.

Втім, політика об'єднання індійських земель, розпочата лордом Дальхузі, коли залишився без спадкоємця феодал повинен був віддати землі Ост-Індської компанії, зустріла невдоволення. Життя поступово переводилася на християнський лад: були заборонені саті і сватання дітей. Зовнішню торгівлю в обхід Компанії заборонили. Податки на землю стали для багатьох непосильними. Потокове виробництво тканин призвело до економічного занепаду регіонів, в яких ткацтво та фарбувальна справа розвивалося тисячоліттями. Та й сипаї з «привілейованого стану» до початку повстання перетворилися на просте «гарматне м'ясо» - до того часу вже майже 20 років Британія вела в Південно-Східній Азії безперервні війни. Загалом, невдоволення колоніальною політикою англійців перетворило регіон в «порохову бочку», і для бунту був потрібний тільки привід.

Приводом до повстання стала нова гвинтівка Енфілда з капсульного замком. Патрон, який належало скусивать, нібито просочувався сумішшю яловичого і свинячого жиру (корова була священною твариною в індуїзмі, а свиня - нечистим в ісламі). Хоча підрозділи сипаїв навмисно комплектувалися за змішаним принципом, це не завадило змовою індусів і мусульман. Ходили і «передбачення», що «Ост-Індська компанія буде правити 100 років» (починаючи з битви при Плессі, 1757), і що «все стане багряним».

Причини поразки

Основні причини поразки сипаїв: військову перевагу англійських колонізаторів над повсталим народом; відмінності в цілях повсталих, передусім селян і феодалів; зберігалася роз'єднаність народів Індії допомогла колонізаторам ізолювати основний центр повстання і мобілізувати на його придушення всі ресурси Декана, Бенгалії і Пенджабу [джерело не вказано 244 дні].

Наслідки

Незважаючи на поразку народного повстання, англійські колонізатори були вимушені змінити свою політику. Ще 2 серпня 1858 англійський парламент прийняв закон про ліквідацію Ост-Індської компанії і переході управління Індією до корони. Індійських князів і поміщиків колонізатори зробили своїми союзниками, провівши ряд законів, що закріплювали їх права феодальної власності на землю. У той же час колоніальним властям довелося врахувати величезне невдоволення селян і видати закони про оренду, кілька обмежили феодальне свавілля заміндаров.


19.06.2018; 15:47
хиты: 112
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь