пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


56. головні етапи англійського завоювання Індії.

Англія почала процес завоювання Індії: в 1757 – 1764 рр. була захоплена Бенгалія, в 1799 р. підкорено сильну державу Південної Індії – Майсур, в 1818 р. англійці розгромили маратхів. Із захопленням Пенджабу в 1849 р. завоювання Індії було завершено. Опираючись на володіння в Індії, англійці активізували свою діяльність і в інших країнах Азії. В 1786 р. вони захопили о-в Пінанг чим поклали початок експансії у Малайї, в 1824 р. почали першу війну з Бірмою.

Суперництво Англії і Франції за колонії продовжувалося в нову історичну епоху, яка наступила після Французької революції XVIIІ ст. Захоплення Бонапартом Єгипту, який формально входив до складу Османської імперії (1799 р.), був спробою Франції стати твердою ногою на Сході. Але єгипетський похід закінчився розгромом французів (1802 р.).

Англія спираючись на свою промислову, торгову і морську могутність, не тільки зуміла утримати позиції в колоніях, але і значно зміцнити їх. Крім нових територіальних надбань в Індії в тому числі французьких володінь у Бенгалії і на Коромандельському березі, Англія ніби захищаючи права штатгальтера Нідерландів, якого в 1795 р. вигнали французькі війська, захопили в 1795 – 1796 рр. Капську колонію, Цейлон, Малакку, голландські форти і факторії на Суматрі, а також о-в Амбон і о-ви Банда в Малайському архіпелазі. В 1811 р. англійці захопили Яву і о-ви Банка і Біллітон біля східного побережжя Суматри. Хоча згідно Лондонської конвенції 1814 р. і угодою на Віденському конгресі 1814 – 1815 рр. Англія повернула Голландії більшість колоній, вона зберегла Капську землю, Цейлон і ряд островів у Вест-Індії.

Вже з кінця XVII ст. і особливо в XVIII ст., що ознаменувалося розвалом імперії Моголів, англійці явно стали виходити на перше місце серед колоніальних держав в Індії, відтіснивши і усіх тих, хто претендував на спадок Моголів в самій цій країні. Маючи значні позиції у ряді районів Індії і постійно зміцнюючи їх, діючи традиційним методом "розділяй і володарюй", англійці старалися усіма способами зміцнити своє положення. Вони втручалися в політичні розбрати, підкуповували своїх ставлеників і допомагали їм захопити владу, зобов'язавши після цього виплачувати астрономічні суми. Податковий гніт в Бенгалії, де позиції англійців в XVIII ст. були усього міцніше і звідки вони, по суті, і почали своє завоювання Індії, був особливо важким, іноді нестерпним. За деякими даними, за період 1757- 1780 рр. Англія вивезла з Індії майже безоплатно у вигляді товарів і монети 38 млн. фунтів стерлінгів - чимала на ті часи сума.Для успішних військових дій компанія повинна була мати власні бойові сили. І вона їх мала, причому це були в основному самі ж індійці. Ще французи свого часу першими налагодили практику використання спеціально навчених індійських військ - сипаїв - на чолі з французькими офіцерами. Цей новий вид військ зарекомендував себе так успішно, що англійці приступили до створення власних загонів сипаїв. Військо, що очолювалося англійськими офіцерами, з сипаїв було добре озброєною і навченою бойовою силою і покликаний було грати роль ударного загону в усіх тих зіткненнях, де коаліції військ, що очолювалися англійцями, виступали проти їх ворогів. Більше того, англійці з часом стали отримувати з сипайських загонів навіть подвійну вигоду, здаючи їх внайми. Зацікавлене в отриманні таких загонів держава або князівство укладала з компанією субсидіальний договір, згідно з яким англійці отримували ряд прав і привілеїв, у тому числі зобов'язання наймаючої сторони платити за найманців-сипаїв податки з певних округів. Зачепившись за це право, компанії, що служать, зазвичай викачували з відданих ним на час округів такі податкові збори, які розоряли місцеве населення.Англія, що на той час вже встала на шлях капіталістичного розвитку, розглядала Індію як арену для витягання багатств, що вивозилися потім в метрополію. І хоча методи британської експлуатації Індії з часом мінялися, ставали м'якше, ця країна завжди залишалася для колоніальної влади придатком метрополії. А що почався ще в період завоювання вивезення багатств з Індії стало постійним "економічним викачуванням" (есоnоmic drain), яке знекровлювало Індію і перетворювало її на убогу країну. Індія сама по собі ніколи не була досить економічно розвиненою країною, а потрапивши в колоніальне положення, тим більше не могла провести корінного поліпшення свого економічного стану. І хоча для Англії теж було невигідне зубожіння Індії, ніяких спроб по поліпшенню економіки Індії аж до кінця XIX століття не проводилися.

Панування в Декані. В середині XVIII століття Індія стала одною з арен боротьби Британії та Франції за гегемонію в колоніях. Під час боротьби за австрійську спадщину (1740—1748) британська Ост-Індська компанія частково витіснила з південно-східної Індії французів. В 1749 році було взято Мадрас. Однак повністю британці затвердились в Індії лише після закінчення Семилітньої війни (1756—1763). В 1761 році було взято основний пункт французів в князівстві Карнатика — Пондішері. Перші здобутки були закріплені Паризьким мирним договором 1763 року.

Захоплення Бенгалії. Важливим етапом стало захоплення та підкорення Бенгалії. В 1756 році наваб Бенгалії Сірадж уд-Даула, намагаючись припинити вторгнення до своїх володінь англійців, почав проти них війну, захопивши їх опорну базу в північно-східній частині Індії — Калькутту. Однак війська Ост-Індської компанії відбили Калькутту, розгромили укріплення французів, що підтримували наваба, і завдали йому поразки біля Плессі.

В 1773 році англійський парламент прийняв «Регулюючий акт», що поклав початок подвійному управлінню Бенгалією. Було ліквідовано всі номінальні бенгальські органи адміністративного управління, і влада тут офіційно зосередилась в руках Ост-Індської компанії. Компанія отримала монополію на виробництво та продаж опіуму в Бенгалії, що начно зміцнило економічне становище британців.

Колонізація Майсуру. У 1775 році Ост-Індська компанія почала війну проти маратхів. В 1760-70-х роках посилюється Майсур. Перша британсько-майсурська війна (1767—1769) завершилась поразкою англійців, що опинились в загрозливому становищі. Після втрати північноамериканських колоній англійці почали проявляти все більшу зацікавленість в розширенні своїх індійських володінь.

В 1783 році закінчилась англо-французька війна, за підсумками якої Франція зобов'язувалась припинити військову допомогу Майсуру. Індійські сили були розрізнені і їх коаліція розпалась.

У результаті війн з британцями 1790—1792 та 1799 років Майсур втратив половину своєї території. Згодом він став васальним князівством і втратив свою незалежність. Відтоді Південна Індія втратила свій центр спротиву британським колонізаторам.

Завоювання маратхських князівств. Після завоювання південної Індії британцям протистояли Сикхська держава та маратхські князівства. Сикхи відкинули пропозицію маратхів об'єднатись і в 1806 році підписали мир з британцями. Ост-Індська компанія пообіцяла не чинити наступ на територію сикхів, якщо уряд Пенджабу не буде здійснювати антибританських дій або заключати союзи з супротивниками Британії. На цьому етапі для британців термінове завоювання Пенджабу основною метою ще не було.

Маратхи, навпаки, на початку XIX століття були серйозною перешкодою для посилення британської влади в Індії. В другій англо-маратхській війні 1802—1805 років англійським військам вдалось розбити індійських князів поодинці. Для надання ілюзорної законності політичному пануванню Ост-Індської компанії, британці фіктивно зберегли династію Великих Моголів і оголосили, що компанія править країною від їх імені.

Одним із знарядь підкорення феодальних князів у цей період була субсидіарна система. Британці змусили їх підписати ряд договорів, за якими на території князівств за кошт феодалів створювались військові загони під керівництвом англійських офіцерів. Феодальні князівства втратили права військових угод і перетворились на васалів Ост-Індської компанії.

Підкорення Сінду та Пенджабу. Через тридцять років розгорнулась наступна військова кампанія англійців — наступ на Сінд та Пенджаб. У 1832 році британці підписали з еміром Гайдерабаду договір, згідно з яким британські піддані отримали право плавати по Інду з комерційною метою. В 1839 році сіндські еміри були змушені прийняти умови договору про фактичний британський протекторат. Після англо-афганської війни емірів звинуватили в нелояльності і організували каральну експедицію на Сінд, внаслідок якої в 1843 році було захоплено Гайдерабад. Сінд був анексований.

В 1809 році правитель держави сикхів Ранджит Сінг заключив з британцями Амрітсарський договір, за яким було встановлено кордон між Пенджабом та британським Сіндом. Однак в 1840-х роках англійці зміцнили свої прикордонні форти і зосередили армію на кордоні. Сикхи зрозуміли, що війна з британцями стає незворотною і перейшли кордон. В ході першої англо-сикхської війни в 1845—1846 років було зайнято Лахор. Друга війна з сикхами (1848—1849) призвела до захоплення Мультану і встановлення британського контролю над Пенджабом.

В період з 1838 по 1849 роки у війнах з сикхами та афганцями британське панування було остаточно встановлено в межах етнографічних, політичних та військових кордонів всієї Індії.

В першій половині ХІХ ст. англійці завершили завоювання Індії, вони приєднали Ассам (1826 р.), Синд (1843 р.), Пенджаб (1845, 1849 рр.). були зроблені спроби розширити володіння і вийти за межі Індії: вдалі по відношенню Бірми (війни 1824 – 1826, 1852 – 1853 і 1885 рр.) і невдала по відношенню до Афганістану (1838 – 1842, 1878 – 1880, 1919 рр.).


19.06.2018; 15:47
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь