пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


51. Кит-япон війна 1894-95. Процес втрати Кореєю незалежності

Наступною територією, що стала об'єктом протистояння Японії та Китаю, стала Корея. У 1894 р., після початку там селянського повстання, корейське уряд звернувся до Китаю за допомогою в його придушенні. Скориставшись наданим моментом, Японія з власної ініціативи також посилає свої війська на територію Кореї. Виник конфлікт, що призвів наприкінці липня 1894 до потоплення японцями китайського військового судна. 1 серпня того ж року Японія оголосила війну Китаю.

У правлячих колах Китаю не склалося єдиної думки щодо подальшого плану дій. Гуансюй і ряд його радників сподівалися, що в ході майбутньої війни китайські війська зуміють здобути перемогу над японськими. Ци Сі і Лі Хунчжан, навпаки, виступали проти війни, небезпідставно побоюючись поразки. Проте саме Лі Хунчжану було доручено командувати китайськими військами на території Кореї.

16 вересня 1894 в битві поблизу Пхеньяну китайські війська зазнали поразки і відступили до р. Ялу. Незабаром туди підійшли японці, одночасно висадилися і на території Ляодунський півострова, захопивши там порт Далекий і Порт-Артур. Японці здобули також і перемогу над китайським флотом, залишки якого змушені були відійти в бухту Вейхайвей.

У січні 1895 р. у Японію була направлена ​​китайська делегація для ведення переговорів і світі, але вони завершилися безрезультатно. У лютому японські війська блокували Вейхайвей, а потім його захопили. Лише після цього в японському місті Симоносеки Лі Хунчжан зміг розпочати мирні переговори, за підсумками яких 17 квітня був підписаний Сімонесекскій договір, що передбачав відмову Китаю від сюзеренітету над Кореєю, поступку японцям о. Тайвань, Ляодунський півострова і островів Пенху, виплату двохсот мільйонів лян контрибуції, згоду на відкриття для торгівлі чотирьох нових портів. Крім того, Японія отримала право на будівництво в Китаї своїх промислових підприємств.

Росія і Франція, які побоювалися посилення впливу Японії на Далекому Сході, виступили проти низки статей цього договору, перш за все щодо анексії Ляодунський півострова. Це змусило Японію від нього відмовитися і повернути під юрисдикцію Китаю.

Незабаром після підписання Сімоносекского договору, західні держави зажадали від китайського уряду компенсації за надану ними підтримку з питання про статус Ляодунський півострова, а також висловили бажання надати Китаю позики для сплати контрибуції Японії.


19.06.2018; 15:47
хиты: 112
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь