пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


55. Виникнення “проблеми Півдня” в Італії: причини та наслідки

У процесі національного об'єднання відбувся істотний перерозподіл земельної власності, але цілком в інтересах буржуазії, без посягання на велике землеволодіння напівфеодального типу і на шкоду селянству.

південна частина континентальної Італії і острови Сицилія і Сардинія були зоною напівфеодальних латифундій, де цілком переважали докапіталістичні методи ведення господарства.

ліберальна буржуазія зробила вибір на користь такої політики, яка незалежно від суб'єктивних намірів тих, хто її проводив, закріплювала і поглиблювала економічну, соціальну, культурну відсталість Півдня.Тяжкість податкового тягаря відчувалася на Півдні набагато сильніше, ніж в інших частинах країни. Деяких податків, встановлених після об'єднання, тут перш взагалі не було.

Величезні масштаби придбало лихварство. Гніт латифундиста і лихваря змушував селян покидати рідні місця, але потік мігрантів не поглинався промисловістю, якій на Півдні практично не було: традиційне ремісничо-мануфактурне виробництво гинуло під ударами конкуренції з-за кордону, а нова промисловість не розвивалася з-за відсутності капіталів. Ставала масової еміграція з Південної Італії, яка відрізнялася від еміграції з північних областей, що мала тимчасовий характер і прямувала в суміжні європейські країни: емігранти з Півдня спрямовувалися головним чином за океан і осідали там остаточно. У 1901 - 1909 рр.. їх середньорічне число наблизилося до 300 тис., збільшившись майже в 10 разів у порівнянні з 1876-1886 рр.

Постійна соціальна напруженість на Півдні штовхала центральну владу до широкого використання в цьому регіоні репресивних заходів. В умовах цензової виборчої системи Південь з його бідним і у величезній більшості неписьменним населенням опинявся ущемленим і у своєму праві на політичне представництво в парламенті: в 60-і роки брати участь у виборах міг на Півночі кожен 12 й, а на Півдні - лише кожен 38 - й житель.


17.06.2018; 21:52
хиты: 92
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь