пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


71. Соціально-економічне та політичне становище в Росії після громадянської війни.

Після Жовтневого перевороту більшовики приступили до будівництва соціалістичного суспільства, в якому всі рівні і немає експлуататорських класів. У середині листопада 1917 почалася, за висловом Леніна, «красногвардейская атака на капітал». 14 листопада 1917 Раднарком ввів робочий контроль на приватних підприємствах, який здійснювали фабрично-заводські комітети.Радянська влада приступила до націоналізації фабрик і заводів, банків, торгових фірм, підприємств сфери обслуговування, залізничного та водного транспорту, передавши їх в державний сектор економіки і ведення Вищої ради народного господарства (ВРНГ). 

Радянська держава ввело державну монополію на зовнішню торгівлю, і тепер тільки воно могло торгувати з закордоном, що вело до підриву виробництва конкурентоспроможної продукції. У 1 половині 1918 селяни отримали поміщицькі і куркульські землі. Паралельно з цим з січня місяця почалося примусове створення колективних господарств - комун

У проведенні продрозкладки Радянська держава не зупинявся ні перед чим, часто-густо вдаючись до драконівських заходів. Якщо селяни приховували від держави «надлишки» продукції, то їх оголошували ворогами народу і позбавляли волі на 10 років і конфісковували майно. У село прямували знамениті збройні продзагони, які силою відбирали хліб. При необхідності посилали і каральні загони. Широко застосовувався захоплення заручників, що змушував селян здавати продукти під загрозою розстрілу родичів. Чисельність продзагонів в 1920 р. перевищила 80 тис. осіб.

Незавидна доля спіткала торгівлю: Радянська влада її заміняла державним розподілом за картками. У 1919 р. в Петрограді налічувалося 33 види карток - хлібні, молочні, взуттєві і т.д. Населення було розбито на три категорії: до першої відносилися робітники, вчені та артисти, до другої - службовці, до третьої - колишні експлуататори. 

Введення загальної трудової повинності стало наслідком відсутності матеріальної зацікавленості до праці і відсутності готовності людей свідомо виконувати роботу. У цих умовах більшовики стали силою змушувати людей працювати 

Декретом Раднаркому в січні 1918 р. майно церкви було оголошено народним, тобто державним надбанням. Були розграбовані, зруйновані церкви, синагоги, мечеті, розстрілювали служителі всіх конфесій.

Розгромивши вчорашніх союзників, більшовики оформили однопартійний режим. Відсутність будь-якого контролю призвело до виникнення нової привілейованої касти - комуністичної бюрократії Вона мала не тільки матеріальні переваги - великі квартири, дачі, лікарні, санаторії, спецпайки, але і особливий юридичний статус - комуніста могли заарештувати і передати до суду лише з дозволу партійного комітету. Цю керуючу бюрократію називали номенклатурою (за переліком посад у партійному і державному апараті, що підлягає затвердженню партійних комітетів). 


05.02.2018; 23:07
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь