пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


41. Росія в першій світовій війні

Причиною розв’язки Першої Світової війни стало суперництво двох блоків держав у питаннях, пов’язаних з розподілом економічного впливу в світі. Держави Троїстого союзу проігнорували можливість вирішити конфлікт мирним шляхом.

Вбивство престолонаслідника Австрії під час його офіційного візиту до Сараєво стало приводом розв’язки військових дій. 14 липня 1914, Австро Угорщина оголосила війну Сербії. Вже через три дні Росія, як союзниця сербської держави, почала проводити загальну мобілізацію, незважаючи на ультимативні застереження Німеччини.

Хід війни
Для порятунку військ союзників, російська армія була втягнута у військові дії ще до кінця загальної мобілізації в Росії. Армія Російської імперії на першому етапі протистояння воювала на фронтах Північно-Західного театру, де їй були нанесені перші нищівні удари.

Але незважаючи на поразки в битві на території Східної Пруссії, росіянам вдалося здобути першу перемогу вже в серпні 1914 року австро-угорська армія була повністю розгромлена в Галичині. Успіхи російської армії змусили уряд Німеччини сконцентрувати на Східному фронті кращі війська, щоб перешкодити подальшому просуванню союзників до кордонів німецької держави.

Результатом масштабного наступу ворожих сил, Росія втратила частину територій України, Білорусі, Польщі та Прибалтики, що стало значним ударом для імперії. Корінний перелом у ході Першої Світової війни був пов’язаний з легендарним Брусиловським проривом, після якого прерогатива у військових діях виявилася на боці Антанти.

Наступ російської армії під керівництвом генерала О. Брусилова, не тільки принесло шкоду силам супротивника, але й поставило Австр. Угорщину у вкрай катастрофічне становище. З цього моменту військові сили Троїстого союзу були змушені прийняти позицію оборони.

Вихід Росії з війни
На завершальному етапі Другої Світової війни, Росією прокотилася хвиля найпотужнішого внутрішньої політичної кризи, результатом якого стала Лютнева революція. Тимчасовий уряд доклав максимум зусиль, щоб Росія продовжувала участі у війні, так як скороспішний вихід міг спричинити за собою позбавлення репарацій.

Однак масштабні поразки влітку 1917 року, не дозволили російським військам вести повноцінні військові дії в державному казначействі не залишалося коштів для зміцнення армії. Остаточний вихід Росії з Першої Світової війни відбувся після встановлення влади більшовиків, яких держави Антанти вперто не бажали визнавати.

Новий уряд пішов вимушений був піти на укладення миру з Німеччиною. У березні 1918 року між більшовиками і німецьким урядом був підписаний Брестський мирний договір. У свою чергу держави Антанти, в цей же час, вирішили «допомогти» російському народу відновити втрачену монархію, і на знак помсти комуністам, направили до Росії свою інтервенцію.

 


05.02.2018; 21:34
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь