пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


22. Югославія 30-ті роки

6 січня 1929 Олександр опублікував маніфест, згідно з яким в країні ліквідувалася парламентська монархія, скасовувалася Видовданська конституція, розпускалися Народна скупщина і всепартіі та організації, які проводили антидержавну політику. Король узяв на себе всюполноту влади. У жовтні 1929 р держава отримала назву КоролевствоЮгославія.одночаснобуло проведено і адміністративну реформу, за якою країна ділилася на 9 банів один столичний округ так, щоб в Банах сербське населення було домінірующім.Старие етнічні кордони було ліквідовано. Бани призначалися королем іподчінялісь тільки йому.

У 1930 р Югославію охопила економічна крізіс.Промишленное виробництво скоротилося наполовину, а ціни на сільськогосподарську продукцію - вдвічі. У 1934 р національний дохід порівняно з 1929 г.составлял 46,5%. Крім того? загострилися національні, соціальні та ін. протиріччя в суспільстві. Боротьба за правахорватов, мусульман, словенців набула інтернаціонального характеру. Хорватські усташі (націоналісти) на чолі з Анте Павеліча, яких підтримувала Італія, а надалі і Німеччина, почали вдаватися до терористичних актів.

Уряд, намагаючись хоч якось послабити кризу, установілконтроль над цінами на сільськогосподарську продукцію. Але обійтися безіностранних кредитів було неможливо. У 1931 р Франція надала Югославіізначітельний кредит за умови послаблення монархічної диктатури.Не бажаючи виглядати в очах світової громадськості диктатором, король погодився на конституцію, яка відновила деякі демократичні права і свободи.У жовтні 1934 в Марселі усташі, діючи згідно з розробленим в Германііплану "Тевтонськіймеч", убили короля Александра і французького міністра закордонних делБарту. Знищивши двох найбільших прихильників політики колективної безпеки, Німеччина домоглася своїх цілей чужими руками. Останніми словами короля були: "Бережіть Югославію!"

Вбивство короля Югославії Олександра і міністра закордонних страв ФранцііБартуУ зовнішній політиці Югославія дотримувалася союзу з Францією, входила в Малої Антанти і Балканської Антанти (Югославія, Греція, Румунія, Туреччина). Найбільш напружені отношеніясложілісь у неї з Італією та Болгарією.

Після смерті Олександра королем став його син Петар II (11 років), арегентом - принц Павел.У 1935 уряд очолив М. Стоядинович. Він намагався подолати кризу внаціональних відносинах. Розуміючи, що для приборкання хорватських сепаратістовнадо позбавити їх зовнішньої підтримки, він уклав конкордат з Ватиканом, закоторим католицька церква (хорвати-католики) отримувала ряд привілеїв. Це призвелодо конфлікту між урядом і православною церквою, що мала величезний вплив вобществе.

В1937 Стоядинович уклав договір з Болгарією та Італією. За договором Італія припиняла підтримку усташів, Югославія визнавала окупацію Ефіопії іаншлюс Австрії, а після розчленування Чехословаччини заявила про прекращеніісуществованіе Малої Антанти. Але вирішити хорватське питання уряд не зумів. Тоді король надав право формувати уряд Д. Цветковичу

  (лютий 1939).


05.02.2018; 21:34
хиты: 100
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь