пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


17. . Історіографія Жовтневого перевороту 1917 р.

Основоположником наукової розробки історії Октябьской революції є В. І. Ленін, к-рий був її великим вождем і натхненником, її геніальним теоретиком. У його працях розробка питань теорії соціалістичної. революції поєднується з конкретною її історією, розкривається історич. неминучість її перемоги, стратегія і тактика більшовицької партії, характер і рушійні сили, основні етапи розвитку, всесвітньо-історич. значення жовтень. революції. Ленін піддав критиці бурж. фальсифікаторів історії та ревізіоністів. Вирішальне значення для розвитку радянської історич. науки в цілому і такий центральній її проблеми, як історія жовтня. революції, мало видання произв. Леніна, к-які є невичерпною скарбницею для дослідників, для озброєння їх справді наукової методологією. Ленінська концепція історії Жовтневої революції визначила розвиток сов. історіографії.

Перші роботи про Жовтневу революцію належали в більшості своїй не історикам-професіоналам, а активним учасникам подій, діячам партії, більшовикам-публіцистам. Серед авторів цих перших робіт, в яких брало робилися спроби пояснити значення перемоги у жовтні. 1917, розповісти про боротьбу більшовицької партії за социалистич. революцію, були В. Адоратского, Н. Батурин, В. Бистрянський, В. Невський, М. Ольмінський, Н. Подвойський, М. Покровський, І. Скворцов-Степанов, Є. Ярославський і мн. ін. Але вже на початку 20-х рр. робляться спроби створення дослідних робіт про боротьбу Комуністичної. партії, про робітничий клас, селянство, армії, по соціально- економічним проблемам і ін. питанням історії Жовтневої революції. У ті ж роки у великій кількості почали видаватися мемуари, перші хроніки. Велику роботу в цій області виконали Істпарт при ЦК ВКП (б) і його обласні відділи.

 

Велику активність на історич. фронті в середині 20-х рр. проявили троцькісти, намагаючись використовувати історіографію Жовтневої революції в антипартійних цілях. У своїх статтях Л. Троцький виступив з проповіддю антиленінські теорії "перманентної революції", що заперечує союз робітничого класу з трудовим селянством і керівну роль пролетаріату в цьому союзі, можливість перемоги соціалізму в одній країні. Фальсифікація фактів з метою применшення керівної діяльності Комуністичної. партії, ролі В. І. Леніна і Центрального Комітету в революції була використана Троцьким і його однодумцями з метою підміни ленінізму троцькізмом. Ідейний і організацій. розгром партією троцькізму з'явився найважливішим етапом на шляху утвердження ленінської концепції Жовтневої революції в сов. історіографії.

 

До десятиріччя Рад. влади (1927) і в наступні роки з'явилася низка робіт, значно поглиблює вивчення іст. процесів періоду підготовки і перемоги Жовтневої революції: роботи А. Бубнова і Е. Ярославського з історії більшовицької партії, П. Горіна та А. Панкратової про робітничий клас, С. Дубровського і А. Шестакова про селянство, Е. Лозинського і А. Сидорова по економіч. проблемам, Н. Рубінштейна з питань зовн. політики Брешемо. пр-ва. Найбільш великою роботою того часу були двотомні "Нариси з історії Жовтневої революції" під редакцією М. H. Покровського. Однак повної картини розвитку революції в "Нарисах" дано не було. Висвітлення подій в них доводилося в основному лише до липневих днів 1917.

 

Вивчення історії Жовтневої революції помітно розширилося в 30-і рр., Коли з ініціативи А. М. Горького (1931) ЦК ВКП (б) прийняв рішення про створення багатотомної "Історії громадянської війни в СРСР". Перший том цього видання вийшов в 1935 і був в основному присвячений періоду підготовки Жовтневої революції. На основі произв. Леніна, рішень Комуністичної. партії, нових архівних документів, периодич. друку, мемуарів в томі були висвітлені осн. події, що характеризують процес переростання буржуазно-демократичної. революції в соціалістичну.


05.02.2018; 21:34
хиты: 120
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь