пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


2.утворення ксхс

Південнослов'янські землі на початку XX ст. (окрім Сербії та Чорно­горії) перебували у складі двох великих колоніальних імперій: Боснія, Герцего­вина, Словенія і Хорватія — в Австро-Угорській, а Македонія — в Османській. Тільки Сербія та Чорногорія здобули незалежність від турецького пану­вання у 1878 р. Пізніше Македонія внаслідок першої Балканської війни 1912 р. стала вільною. Та внаслідок другої Балканської війни 1913 р. Маке­донія була розділена між Сербією, Грецією та Болгарією.Після поразки Австро-Угорщини у Першій світовій війні південно­слов'янські території були визволені сербською армією. Правлячі кола Хорва­тії, Словенії. Чорногорії та Сербії підтримали ідею створення єдиної держави.

1 грудня 1918 р. у Белграді було підписано угоду між Державою сло­венів, хорватів, сербів з державою Сербією про створення спільної держа­ви — Королівства сербів, хорватів і словенів. До складу Королівства увійш­ли: Сербія, Словенія, Боснія, Герцеговина, Хорватія, Далмація, частина Ма­кедонії та Чорногорія. Нова держава була конституційною монархією на чолі з сербською королівською династією Карагеоргієвичів.

У лютому 1919 р. під тиском селянства уряд розпочав аграрну реформу, яка ліквідувала залишки феодальних відносин. Реформи розтягнулися на 20 років. У 1921 р. було ухвалено конституцію КСХС. Країну розділили на 33 губернаторст­ва (жупани). Однак нова конституція не розв'язала національного питання, а навпаки загострила. Серби (39% населення) стали панівною нацією. Загостренню міжнаціональних відносин сприяло і релігійне питання, адже серби, чорногорці, македонці були православними, хорвати і словени — католиками, а частина жителів Боснії та Герцеговини — мусульманами. Усі ці протиріччя та загост­рення економічних суперечностей призвели до встановлення монархічної диктатури у 1929 р. 6 січня Король Олександр оголосив маніфест, за яким Конституція скасовувалась, а вся повнота влади переходила до короля. Королівство сербів, хорватів і словенів перейменували на Югославію.

Але в країні продовжувались національні суперечки. У 1939 р. хорвати домоглися деяких поступок. Хорватія була виділена в окрему адміністративну одиницю на чолі з губернатором. Губернатор був підпорядкований коро­лю і хорватському парламенту.

27 березня 1941 р. відбувся ще один державний переворот. Було створе­но новий уряд, який підписав договір про дружбу і ненапад з СРСР. Це не влаштовувало Німеччину. 6 квітня німецькі війська вторглися на територію югославської держави і за кілька днів окупували її. У роки війни Югославія як цілісна держава припинила своє існування.


05.02.2018; 21:34
хиты: 105
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь