пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


3.періодизація історії україни 19 ст.

У нашій вітчизняній літературі традиційно склалась точка зору, згідно з якою початок українського національ­ного відродження пов'язувався з появою «Енеїди» І. Кот­ляревського (1798 p.), який першим увів українську народ­ну мову до літератури, а також з його послідовниками Г. Квіткою-Основ'яненком та Харківським гуртком літераторів. Науковою базою, що стимулювала їх зусилля, був Харківський університет, навколо якого згуртувались кра­щі представники української науки та культури.Національно-культурне відродження в Галичині пов'я­зувалося з М. Шашкевичем, який майже .через сорок років після появи «Енєїди» видав разом з однодумцями по гурт­ку «Руська трійця» альманах «Русалка Дністровая», запо­чаткувавши західноукраїнський літературний, а згодом і національний ренесанс.
Сучасні дослідники українського національно-культур­ного відродження вважають, що у Східній Україні воно почалося на два-три десятки років раніше від появи «Енеї- У* ди», в останній чверті XVIII ст. На думку визначного ук­раїнського історика Д. Дорошенка, джерела українського національно-культурного відродження треба шукати насам­перед у пробудженні української народності та збереженні історичної традиції. Дана традиція збереглася в Геть­манщині та у Слобідській Україні. Як відомо, Лівобережна Україна мала політичну і культурну автономію. Це сприя­ло тому, що саме тут відроджувалася національна куль­тура, зокрема література і народна поезія.
Другим чинником українського національного відро­дження була ідея народності, яка зародилася у другій половині XVIII ст. на Заході. Зацікавлення історичним минулим народу стало одним із головних елементів українського романтизму, який розвивався у за­гальноєвропейському та слов'янському руслі.Одночасно слід зауважити, що шляхта та дворянство України у XVIII ст. ще не усвідомлювали і недооцінювали краси й багатства народної мови.
Цікаві думки з приводу генези українського національ­но-культурного відродження XIX ст. висловив один з пред­ставників нової української історіографії І. Лисяк-Руд-ницький, який вважає, що цей процес тривав 130 років — від кінця козацької держави до першої світової війни. Усю добу національно-культурного відродження на Україні кін­ця XVIII—початку XIX ст. він ділить на три основні періо­ди: перший — шляхетський або дворянський (1780— 3840 pp.); другий — народницький (1840—1880 pp.); тре­тій — модерністський (1890—1914 pp.) Перший період українського національно-культурного відродження пов'язаний з культурно-просвітницькою діяль­ністю дворянства козацького походження на Лівобережжі та польсько-українського шляхетства на Правобережжі. Другий період бере свій початок від виступу на суспіль­но-політичній арені у 40-х роках Т. Ґ. Шевченка й триває до кінця 80-х років XIX ст. На даному етапі провідне міс­це у суспільному житті займає демократична інтелігенція, яка своєю метою ставить «служіння народові».
На третьому етапі свого генезису український націо­нально-культурний рух проникає у середовище народних мас. Він триває аж до початку першої світової війни, яка в історії модерного українства відкриває нову епоху. Вищенаведену періодизацію національно-культурного відродження, що спиралась на події Наддніпрянської Ук­раїни, на думку І. Лисяка-Рудницького, можна по"ширити й на Галичину. Першому періодові тут відповідає доба гегемоііії греко-католицького духовенства, яке в перших деся­тиліттях XIX ст. започаткувало добу відродження. На дру­гому виникає типове галицьке народництво. Третій період характеризується започаткуванням нової доби напередодні й під час першої світової війни.Таким чином, паралелізм історичних процесів на ниві національно-культурного відродження у Східній та Захід­ній Україні свідчить про внутрішню єдність українців XIX ст.

 


29.01.2018; 15:00
хиты: 96
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь