пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


49. Взаємозв’язок етики з іншими науками

Суміжність філософії та етики виявляється в тому, що для вирішення проблем етики ми звертаємося до філософії. Етичні питання пов’язані з тим, як наприклад людина розуміє своє призначення в світі та місце в суспільстві, в чому бачить сенс свого життя та існування. Саме від того, як ми відповідаємо на ці питання і залежить реалізація етичних проблем, адже відповіді на ці питання знаходимо в різних філософських школах.

Проблеми етики також тісно пов’язані з соціологією, наприклад якщо згадати про те, що мораль як явище суспільне, не може існувати поза межами суспільства. Питання розкриття структури і закономірностей будь-якого суспільства є передумовою для розуміння етичних подій та фактів, а саме це і є предметом соціології.

За допомогою етики можна розібратися і в питаннях педагогіки та психології, з точки зору взаємозв’язку етики, педагогіки та психології у моральному вимірі людини можна сформулювати мотиви людських вчинків, визначити напрямки та методи формування моральної культури індивіда в тому чи іншому соціально-моральному середовищі. Також головним питанням педагогіки є етичне виховання підростаючого покоління. Вивчення принципів функціонування та закономірностей етики є провідною умовою дослідження формування етичної свідомості особистості.

Зв’язок етики з психологією є суттєвим і логічним, адже моральність можлива тільки завдяки існуванню свідомості та волі особистості. Етичні риси характеру особистості, такі як доброта, щирість, лагідність, чесність, існують як почуття та звички людини, це все відноситься до предмету психології.

Політологія також має взаємозв’язок з етикою, адже необхідною умовою розвитку політичних процесів у суспільстві виступає мораль, хоча в нашому суспільстві моральну сторону політичної діяльності все частіше відносять на другий план. Політологія допомагає правильно розкрити завдання етичного виховання в суспільстві.

Етика також користується досягненнями багатьох наук: таких як історія, кібернетика, психологія, екологія, естетика, економіка, література, етнографія та інші.Також етика взаємодіє з кібернетикою, адже кібернетика розкриває взаємозв’язок у структурі динамічних систем суспільства, допомагає схарактеризувати принципи функціонування суспільного життя та основні механізми соціальної саморегуляції. Кібернетика розглядає мораль як головний механізм у системі функціонування суспільства.
В наш час, приймаючи до уваги глобальний руйнівний вплив людини на природу необхідно відмітити необхідність взаємодії екології та етики.

Етика виявляє шляхи збереження біосфери та підтримання життя на землі, екологія привчає індивіда до етики та бережливого ставлення до природних ресурсів. Сьогодні, коли глобальність викидів та забруднення біосфери досягла вражаючих масштабів, етика покликана зберегти та відтворити здорове середовище життя людей, адже без природного балансу чистоти та моралі неможливе самоутвердження людини як цілісної особистості, саме тому етика обирає екологічний аспект.

Взаємозв`язок етики та права диктують суспільні відносини. Умови суспільства постійно вимагають вдосконалення правової культури юриста, поліпшення людської індивідуальності, професійної вихованості та моральності, інтеграцію почуттів та раціоналізму. Взаємодія моралі та права виявляється в тому, що право ґрунтується на нормах моралі. Взагалі право є юридично оформленою мораллю, наприклад обов’язок дітей доглядати своїх батьків.

Таким чином, факт схожих проблем в різних дисциплінах не означає, що предмету етики не існує, проблеми етики в даному випадку залишаються прикладними.


26.01.2018; 22:19
хиты: 136
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь