пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


20. СПІВВІДНОШЕННЯ СВОБОДИ І НЕОБХІДНОСТІ У ТРАГІЧНІЙ КОЛІЗІЇ

Звернувшись до людини, до її моральних і соціальних проблем, мистецтво стимулювало виникнення особливого його виду — драми у двох різновидах: трагедії й комедії, з якими пов'язане становлення ще двох естетичних категорій — трагічного й комічного.

драма — це, передусім, дія. дія героя, особистості, в якій обов'язково є конфлікт, тобто суперечлива ситуація; дія завжди добігає завершення, оскільки має певну мету, нехай навіть фіктивну чи уявну. З досягненням мети або відмовою від її здійснення завер-шується і дія — такі загальні закони драматургії як для трагедії, так і для комедії.

драматичне мистецтво виникло спочатку у формі трагедії, потім з'явилась комедія. нові часи дали нам ще один різновид — драму у

вузькому значенні слова. В комедії, навпаки, конфлікт пов'язаний із суб'єктивністю або зовнішнім випадком, які сприйма-ються помилково як значущі. драма у вузькому значенні слова є чи-мось середнім між трагедією і комедією, має безліч модифікацій.

класичні форми трагічних конфліктів, втілені у творах мисте-цтва, свідчать про дедалі глибше розуміння людством суперечності між свободою людської діяльності й учинків та об'єктивною дійсніс-тю, що протистоїть волі людини.

історично першою формою трагічного конфлікту є конфлікт життя і смерті. Трагічність смерті могла усвідомлюватися лише на тлі вже усвідомлюваного безсмертя людського роду, яке стало мож-ливим тільки завдяки історії, тобто трагічна самосвідомість була ес-тетичною формою історичної свідомості.

проте істинний трагізм виникає в ситуації, коли в центрі тра-гічної колізії— особистість, яка діє вільно. Звичайно, комічне і смішне — не одне й те саме, як і не все смішне — комічне. комічне радше є продуктом розвиненої людської культу-ри, здатністю поглянути на себе збоку, піднятися над своїми повсяк-денними інтересами. Як і трагічне, воно пов'язане зі свободою люди-ни, впевненістю її в безумовній можливості піднестися над собою, над власними інтересами.

Сміх є необхідним елементом комічного, завдяки якому відбува-ється розв'язання самої колізії, а водночас і душевна розрядка гляда-ча, слухача, читача від напруги співпереживання. джерело комічного — це не тільки підміна змісту, значення, а й порушення міри, створен-ня ілюзії. Тому сміх супроводжує викриття нікчемності, що претен-дує на якусь значущість, сміх зміцнює гідність людини.

комічне є різноманітним, має різні ступені і форми вираження, такі, зокрема, як гумор, сатира, сарказм, іронія. усі вони є знаряддям подолання недоліків у людині та соціальних процесах, руйнації хиб-них ілюзій людей про себе, засобом утвердження торжества ідеалу через заперечення старого, віджилого.


26.01.2018; 22:19
хиты: 104
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь