пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


69. Пограбування Антверпена іспанськими військами. «Гентськеумиротворення».

Рекезенс недовго лишався на чолі Нідерландів. Весною 1576 р. він раптово помер. Іспанські солдати швидко втратили будь-яку дисципліну і почали безкарно грабувати і тероризувати населення. Відповіддю на це було повстання у політичній столиці Нідерландів — Брюсселі, де 4 вересня 1576 р. міська міліція, керована «оранжистами», заарештувала членів державної ради, що була після смерті Рекезенса вищою владою у країні. Тепер ця влада переходила до Генеральних штатів, що незабаром були скликані у тому ж Брюсселі. Проте Генеральні штати не вжили рішучих заходів. Їхні переговори з революційним урядом півночі набули затяжного характеру. Тим часом в іспанській армії почалася повна анархія. Гроші з Іспанії (нідерландських доходів на ведення війни із «заколотниками» давно вже не вистачало) надходили несвоєчасно. Дисципліна в армії була зовсім розхитана. Іспанські солдати самі добували собі засоби грабежем і насильством над мирним населенням. Поступово окремі грабежі перетворювались на погроми цілих міст. 4 листопада 1576 р. іспанці спалили і пограбували м. Антверпен, економічну столицю Нідерландів.  Під час пожежі і різні загинуло до 8 тис. городян. Іспанці награбували незліченні скарби. Антверпен як торгово-промисловий центр було знищено. Іноземні контори після цього були переведені до інших міст — в Лондон, Амстердам, Гамбург.

«Іспанське шаленство» (як називали у Нідерландах подію 4 листопада 1576 р.) своїм наслідком мало перехід південних провінцій на бік Північних Нідерландів. Переговори брюссельських Генеральних штатів з північними провінціями були прискорені розоренням Антверпена. 8 листопада 1576 р. в місті Гент було підписано «Гентське умиротворення», згідно з яким штати Голландії та Зеландії і Генеральні штати південних провінцій домовлялися про спільну боротьбу проти іспанців. Договір передбачав збереження католицизму на півдні, але водночас визнав свободу кальвінізму і факт секуляризації церковного майна на півночі. По суті це був не просто договір про мир, а угода про унію, або союз, північних і південних провінцій Нідерландів для звільнення всієї країни від іспанського гніту.

На якийсь час північні і південні провінції об'єднали свої сили. Іспанія втратила контроль над усіма Нідерландами. Новий правитель, призначений у кінці 1576 р. для Нідерландів Філіппом II, його брат Дон Хуан Австрійський, знаменитий переможець турків під Лепанто, почував себе у Нідерландах як у ворожій країні. Генеральні штати погодилися визнати його лише при умові, якщо він прийме пункти «Гентського умиротворення». Удавано Дон Хуан визнав «Гентське умиротворення» і підписав складений у цьому розумінні так званий «вічний едикт» (12 лютого 1577 р.). Він вступив у Брюссель, наказав вивести з Нідерландів іспанські війська, але через короткий час порвав із штатами і залишив Брюссель, майже не приховуючи своїх намірів відновити війну в Нідерландах.


11.06.2017; 17:15
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь