пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


56. Аугсбурзький релігійний мир.

25 вересня 1555 року між римським королем Фердинандом I і лютеранськими та католицькими суб'єктами Священної Римської імперії підписано Аугсбурзький релігійний мир, який визнавав лютеранство офіційною релігією і встановив право імперських станів на вибір віросповідання. Договір мав статус імперського закону і став основою політичної єдності та стабільності Німеччини кінця XVI століття.

5 лютого 1555 року в Аугсбурзі офіційно відкрився рейхстаг Священної Римської імперії. На ньому головував римський король Фердинанд I, який діяв від імені імператора Карла V, що все більше відходив від ведення справ в імперії. Протестантські князі виступили з вимогою укладення всеосяжної угоди, яка б надало гарантії вільного сповідання лютеранства і санкціонувала секуляризацію церковних володінь в протестантських державах. Католицька партія була більш слабкою, багато в чому через пасивність папи римського і імператора, і була готова легітимізувати лютеранську конфесію в рамках імперії за умови збереження статус-кво в церковних князівствах.

21 вересня 1555 року текст угоди був затверджений рейхстагом, а 25 вересня - підписаний Фердинандом I. Незадовго до цього, 19 вересня 1555 імператор Карл V підписав зречення від престолу, однією з причин якого була незгода з текстом Аугсбурзької угоди. Тому офіційно вона набула чинності лише в 1556 році, після завершення процедури зречення Карла V і передачі престолу Фердинанду I.

В імперії була визнана лютеранська віра, князі отримали право визначати віросповідання підлеглих - всі незгідні з ним повинні були залишити територію князя ("чия країна, того і віра"). Міста отримали особливий статус: на їх території могли існувати обидві конфесії. Князі, котрі переходили в протестанство, втрачали свої права на території, що залишались у володінні католицької церкви. Договір не поширювався на вихрестків і прихильників учення Ульріха Цвінглі, котрих продовжували жорстоко переслідувати.

Аугсбурзький релігійний мир поклав край політичному розколу Священної Римської імперії, відновив її єдність і мир в Центральній Європі. Визнавши лютеранство як конфесію, рівноправну з католицизмом, Аугсбурзька угода вперше в Європі виробила спосіб мирного співіснування кількох віросповідань в рамках одного державного утворення. Завдяки цьому була відновлена дієвість державних інститутів імперії, в тому числі рейхстагу, імперського суду і самого поста імператора, і зроблено важливий крок на шляху трансформації Священної Римської імперії відповідно до вимог часу.


11.06.2017; 17:15
хиты: 127
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь