пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


55. Утворення Республіки Обʼєднаних провінцій на півночі країни.

У відповідь на рішення прибічників примирення з іспанським королем провінції півночі уклали Утрехтську унію, за якою спершу 5, а згодом 7 провінцій об'єдналися з метою вести війну проти нього до повної перемоги. Своїм верховним органом влади вони проголосили Генеральні штати.

Підписання Утрехтської унії започаткувало нову незалежну державу — Об'єднані провінції Нідерландів, що їх найчастіше називали Голландською республікою. Коли ж Філіпп II призначив нагороду за вбивство Вільгельма Оранського, 26 липня 1581 р. було прийнято акт, яким проголошувалася повна незалежність Нідерландів. До цього історичного документа було введено положення про те, що коли правитель не влаштовує народ Нідерландів, народ має право усунути його. Саме тому народ Нідерландів усунув Філіппа II. До Об'єднаних провінцій Нідерландів відійшли північні провінції, а південні — залишилися під владою Іспанії.

Влітку 1584 р. Вільгельма Оранського вбив агент Філіппа II, але це не привело до розпаду Об'єднаних провінцій, як на те сподівалась Іспанія. Правителем Нідерландів було обрано сина Вільгельма Оранського Моріца.

У 1584-1609 рр. війна Нідерландів у союзі з Францією та Англією проти Іспанії тривала. Нідерланди успішно скористалися з труднощів Іспанії, зокрема з поразки 1588 р. її Непереможної армади, вели успішні операції на океанах і в іспанських колоніях в Індії та Індонезії.

У 1598 р. король Іспанії Філіпп II помер. Виснажена Іспанія змушена була піти на підписання мирного договору з Об'єднаними провінціями. Під іспанською владою залишалися Південні Нідерланди. Остаточно Іспанія визнала незалежність Об'єднаних провінцій Нідерландів лише 1648 р. за Вестфальським миром.


11.06.2017; 17:15
хиты: 104
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь