пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


52. Програмні документи Селянської війни в Німеччині.

 Статейний лист. У колах, близьких до Мюнцеру, в кінці 1524 або початку 1525 р. була складена Перша програма революційного селянства — «Статейное лист», що послужила введенням до всіх різноманітних вимог і скарг селянських громад.«Статейное лист» було першою спільною програмою повсталого селянства, сформулювати антифеодальные мету його боротьби і яка вказала головні ворожі осередки, проти яких повинні бути спрямовані сили всього народу. До того ж програма була складена в бойовому дусі, що не допускає компромісу. Вимога революційної програми, щоб об'єдналися народні маси сіл і міст, діючи силою і не зупиняючись перед кровопролиттям, ліквідували ворожі вогнища і встановили справедливий порядок, заснований на «загальну користь», було по суті вимогою переходу влади до простого народу, на чому наполягав Мюнцер. Незважаючи на те, що лежали в основі «Статейного листа» ідеї «загальної користі» і народної влади могли бути тоді зрозумілі лише небагатьма, його поява і поширення мали на цьому першому етапі Селянської війни важливе організуюче значення.

«12 статей». Це була помірна програма. Вона містила пропозицію скоротити панщину й оброки і скасувати кріпосну залежність. Селяни домагалися не повалення влади, а лише обмеження свавілля, в суді та органах управління. Автори «12 статей» хотіли, щоб у кожній селянській громаді був виборний священик і віддана церкві десятину (десята частина врожаю) витрачалася на громадські потреби і на платню священика.

9 травня почалося обговорення питань "загальної державної реформи" по пунктах "Гейльброннской програми", запропонованої Гиплером. Її вимоги відповідали набагато більшою мірою інтересам городян, ніж селян. Гейльброннская програма передбачала підпорядкування всієї влади імператора і перетворення князів і дворян у чиновників імперії. П'ятий пункт програми вимагав повного позбавлення духовенства світської влади, У програмі передбачалося общеимперское законодавство і виборний суд на основі станового представництва.

 Ряд пунктів вимагав єдності монети, мір та ваги і скасування всіх внутрішніх митних зборів. Далі висувалася вимога про заборону лихварських і великих купецьких компаній, а також про вигнання докторів римського вдачі, тобто юристів, які сприяли пограбування селян феодалами. Дворянам програма зберігала становий лад, адміністративні посади, давала звільнення від зобов'язань по відношенню до монастирям і надавала участь у конфіскації церковних маєтків. Передбачений "Гейльброннской програмою" викуп феодальних повинностей за принципом капіталізації з 5%, що зводиться в кінцевому рахунку до перетворення (феодальної земельної власності в буржуазну, також представляв собою поступку дворянству і дуже малою мірою задовольняв селянство, і то тільки саму його заможну верхівку.


11.06.2017; 17:15
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь