пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


32. Зміцнення абсолютизму у Франції. «Політичний заповіт» кардиналаРишельє.

XVI ст. Франція вступила сильною об'єднаною державою. її населення становило понад 15 млн чоловік, причому 300 тис. мешкало в столичному Парижі - одному з найбільших міст Західної Європи. Об'єднавши країну територіально, королівська влада прагнула досягти політичної централізації. Оточена з усіх боків володіннями Габс-бургів, Франція прагнула вирватись із цих лещат і приєднати до своїх територій Північну Італію. Упродовж 1494-1559 рр. вона вела Італійські війни,. У своєму «Політичному заповіті» рішельє дає таке визначення: "Мета мого перебування при владі полягала в тому, щоб повернути Галлії кордону, призначені їй природою, повернути галлам короля-галла, поставити на місце Галлії Францію і всюди, де була стародавня Галлія, встановити нову ".Слід підкреслити глибокий і основний зміст слів кардинала Рішельє: ". Встановити нову Галію" Саме в цих словах визначається не тільки територіальний і расово-мовної редукціонізм поняття "нація", але також вперше проголошується сучасний політичний волюнтаризм і штучного встановлення чогось нового, натомість органічно склався колишнього стану. «Політичному заповіті» Рішельє давав поради і щодо управління державою.

33. Історичні хроніки У.Шекспіра.

Історичні хроніки - жанровий розділ творчості Вільяма Шекспіра, який представляє близько третини всіх його драматичних творів. Основною темою хронік Шекспіра є процес становлення англійської державності через подолання хаосу міжусобиць і прихід до влади династії Тюдорів. Виділяються дві тетралогії, пов'язані послідовністю подій і загальними персонажами; це цикл про перші Ланкастер (події 1399-1415): «Річард II», дві частини «Генріха IV» і «Генріх V» - а також створена Шекспіром раніше (але за хронологією відноситься до пізніших подій) драматична тетралогія про війну Червоної та Білої троянди: три частини «Генріха VI» і «Річард III». П'єси «Король Іоанн» і «Генріх VIII» стоять окремо.

Джерелами сюжетів для Шекспіра стали «Хроніки Англії, Шотландії та Ірландії» Холіншеда, твори інших англійських авторів і вже відомі п'єси на історичні теми, які він переробляв.Однією з перших його п'єс в цьому жанрі стала трилогія «Генріх VI»


11.06.2017; 17:15
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь