пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


27.Творчість Мікеланджело Буонаротті.

Мікеланджело Буонаротті — один із найвидатніших майстрів епохи Відродження, творчість якого вплинула не лише на мистецтво Ренесансу, а й на весь подальший розвиток світової культури.

Творчість великого митця охоплює два періоди ренесансного мис¬тецтва — Високий і Пізній.

Важливим періодом творчого розвитку Мікеланджело було його життя в Римі. Знайомство з традиціями античної культури визначило го¬ловні особливості стилю молодого скульптора. Один із перших його тво¬рів — статуя «Вакх», у якій помітний сильний вплив античного мистец¬тва, але є й суттєва відміна від грецького образу: в античному мистецтві ця постать є алегорією насолоди ароматом спілого винограду, а Мікеланджело зобразив досить реалістичний образ захмелілого юнака.

«П'єта» («Оплакування Христа»), яка розташована в римському со¬борі святого Петра, — перший серйозний твір Мікеланджело. Але робо¬та над ним викликала в майстра безліч особистих сумнівів і невдоволен¬ня собою. Проте саме «П'єта» увічнила славу автора. У цьому творі Мікеланджело спромігся вирішити надзвичайно складне компози¬ційне завдання: передати трагічний зміст, не порушивши відчуття

гармонійності й природності (Марія тримає на колінах Христа, як три¬мала б немовля). Важливою особливістю скульптури є внесення в образ Марії глибокого психологічного начала. Митець по¬казує живу материнську скорботу, не божественну, а реальну.

До найвідоміших творів Мікеланджело нале¬жить статуя «Мойсей», зроблена майстром для гроб¬ниці папи Юлія II. Ця робота свідчить про зміну пластичного стилю Мікеланджело: статую слід об¬ходити півколом, щоб побачити, як змінюються різ¬ні пластичні мотиви й виникають численні варіації в емоційно-драматичному задумі образу. У художньому ансамблі Капели Медичі Мікеланджело досяг неперевершеного повного злиття елементів архітектури й скульптури. Кожен із над¬гробків є нерозривною частиною не тільки стіни, до якої він прилягає, але й усього ансамблю капе¬ли. Як скульптура тут не уявляється без архітекту¬ри, так і архітектура не існує без скульптури. По¬чуття трагічного напруження й болісного конфлікту, що відразу передається глядачеві, стало головним.


11.06.2017; 17:15
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь