пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


21.Культура цивілізацій доколумбової Америки. Ацтеки

У XI ст. від тольтеків відокремився вождь Меші, утворився рід Мешиком, який рушив у бік озера Тескоко. У 1247 р. вождь цього роду був обраний Теноч, з цього часу тольтекских рід став називатися теночков. Вони вели напівкочовий спосіб життя, відрізнялися войовничістю, знали обробку металів. В 1325 р. Мешика-теночки оселилися на островах озеро Тескоко. Так виникло місто Мешика-Теночтітлан, який став надалі столицею величезної ацтекської імперії.  На чолі держави стояв тлатоани. Його влада була абсолютною і передавалася у спадщину. Ще за життя тлатоани обрав наступника з братів чи племінників. Тлатоани призначав Вища Рада, 4-х воєначальника. Держава поділялося на кальпуллі, територіально-кланові одиниці. Вони знаходилися під управлінням кальпулеков. Над ними стояв тлатекутлі.

Вище стан ацтекського суспільства складали Піллей, «діти панів», знаті; вони були вільні від податків. Потім стояли теопантлаллі, жерці. До привілейованих станів відносилися також тлатокатлаллі, чиновники, і почтека, торговці. Податним станом були масехуалі - хлібороби, ремісники, вільні общинники. Крім цього, в ацтекської суспільстві були тлатлакотін, раби.

Вся власність була державною. Масехуалі володіли лише правом користування частиною врожаю зі своїх наділів і могли передавати це право у спадщину. Грошей ацтеки не знали. Як мінового еквіваленту використовували плоди какао і дорогоцінні мінерали. Були розвинені торгівля і ремесло. Найбільшим торговельним центром Древньої Америки був Мешика-Теночтітлан.

Існувало мистецтво виховання - тлакауапауаліцлі. У ацтеків було два типи шкіл: тельпочкаллі і кальмекак. Всі хлопці у віці 15 років незалежно від станового стану зобов'язані були надійти до шкіл. У тельпочкаллі викладали піпільтіни, вчителі; вони давали основи письма, рахунку, ритуалу, музики, вони проводилиіспит і відбирали найталановитіших для продовження освіти в кальмекаке. Там викладали тламатініме, мудреці; під їх керівництвом вивчалися риторика, спів,релігія, астрологія, здійснювалося тлумачення «книги доль» (тоналаматль) і «книги років» (шіуматль) тобто історії Мешиком і теночков, предків ацтеків.

Ацтекам була відома піктографічна писемність. Вони вміли виготовляти кодекси, рисунчаті книги (тлакуілос).. У 1519 р. в імперію ацтеків вторглися іспанські конкістадори .


11.06.2017; 17:15
хиты: 132
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь