пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


5. Основні напрямки зовнішньої політики Англії в період правління Єлизавети І.

Зовнішня політика Єлизавети була дуже успішною. Королева була акціонером работоргових компаній і отримувала свою частку від піратських набігів. Головним ворогом Англії на той час була Іспанія. Англійські пірати захоплювали іспанські кораблі, що перевозили золото й срібло з Америки. Інколи вони грабували узбережжя Нового світу. Френсис Дрейк з невеликим флотом пройшов через Магелланову протоку і пограбував Чилі. Флагманський корабель "Золота лань" в той день став дійсно золотим - у порту Сантьяго було зібрано золото для відправки у Іспанію. Потім Дрейк перетнув Тихий та Індійський океан, здійснивши другу кругосвітню подорож, повернувся до Англії.

Марно іспанський посол вимагав від Єлизавети відшкодування збитків. Королева сама відвідала корабель Дрейка і надала піратові рицарське звання.Після страти Марії Стюарт папа римський закликав католиків до війни проти Англії. Іспанія почала готувати вторгнення в Англію. Величезний іспанський флот із 130 вітрильників вирушив до англійських берегів. На кораблях було понад 20 тис. солдат та матросів. Цей флот мав прибути до берегів Нідерландів. Там було зібрано армію в 17 тис. чоловік і 300 кораблів для того, щоб перекинути війська в гирло Темзи. Упевнені в перемозі, іспанці назвали свій флот "Непереможною армадою" ("армада" - великий флот).У 1588 р. англійські кораблі атакували іспанський флот у протоці Ла-Манш. Морський бій тривав два тижні. Важкі і неповороткі іспанські кораблі мали менше гармат, ніж англійські, й використовувалися в основному для перевезення військ. Легкі, швидкохідні англійські судна вели влучний артилерійський вогонь по кораблях противника, підпалювали їх і пускали на дно.

Втративши багато кораблів, іспанський флот змушений був відійти у Північне море і намагався прорватися в обхід Англії з півночі. Велика буря розкидала по морю кораблі іспанців. Одні з них потонули, інші розбились об скелі біля берегів.


11.06.2017; 17:15
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь