пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


53. Структура норм права.

Структура норми права є формою її внутрішнього змісту. Норма права виконає свою роль регулятора суспільних відносин, якщо буде володіти здатністю реагувати на умови реального життя, в яких вони формуються, враховувати їхні суспільні властивості, у противному випадку реалізувати цю функцію буде просто неможливо, в нормі повинно бути передбачено і примусове здійснення розпорядження, інакше вона буде не нормою вдачі, а побажанням. Тому норма права представляє собою єдність елементів - розпоряджень, що виконують усі зазначені вище функції.

Структурі норми права властива своя типова схема (модель) зв'язку утворюючих її елементів. Головне в цій типовій схемі - нормативна побудова інтелектуально-вольового і юридичного змісту державної волі. Ця нормативна побудова полягає в тому, що зміст норми не тільки виражається за допомогою таких категорій, як права і обов'язки, але і має характер загального правила, особливо в одночасно існуючих нормах-приписах і логічних нормах.

Глибоке, різносторонній вплив на структуру норми права робить виділення правоохоронних правових приписів. Вивчення історії законодавства показує, що розвиток правових систем неминуче виражається у відокремленні розпоряджень, що регламентують юридичні санкції. Такого відокремлення вимагає диференціація заходів державно-примусового впливу, необхідність нормативно закріплення різноманітних фактичних умов об'єктивних і суб'єктивних.

Будучи «клітинкою» права, норма в той же час є складне утворення, що має власну структуру.

По-перше, названа структура - ідеальна логічна конструкція, покликана регулювати взаємовідносини між людьми. Це своєрідна модель можливої ​​поведінки, що сформувалася в ході суспільного розвитку, що відображає прагнення людей створити універсальні, довготривалі «інструменти» пізнання і освоєння правової дійсності. Традиційно вважається, що норма права складається з трьох елементів: гіпотези, диспозиції і санкції [1].

Диспозиція вказує на суть і зміст самого правила поведінки, на ті права і обов'язки, на сторожі яких стоїть держава.

Гіпотеза вказує на конкретні фактичні життєві обставини, при яких дана норма вступає в дію.

По-друге, структура юридичної норми є об'єктивований результат відображення в нормі певного суспільних відносин. Фактичне суспільні відносини, що підлягає правовому оформленню, об'єктивно вимагає, щоб структура правової норми логічно відповідала власним внутрішньою будовою. Воно досить жорстко визначає характер зв'язку і кількість структурних елементів норми. Детерминирующее вплив на структуру надають тип, рід, вид, сторона суспільних відносин. Слід також мати на увазі складність логічних зв'язків між суб'єктами відносини, кількісні характеристики суб'єктів і об'єктів, поширеність і повторюваність суспільних відносин, можливий рівень його узагальнення.

Таким чином, реальна структура юридичної норми, закріпленої у нормативному акті, похідна від структури відповідного суспільного ставлення певного виду і виступає як закономірна реальність правової системи конкретного суспільства.

По-третє, структуру правової норми потрібно розглядати як єдність ідеальної і реальної структури.


06.06.2017; 23:12
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь