пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


46. Принципи права: поняття і класифікація

Принципи права – це вихідні ідеї, засади та вимоги формування, розвитку і реалізації права.

Принципи права не формулюють конкретних прав і обов'язків, однак від того, які принципи права визначаються пріоритетними, можна робити висновки про характер самої держави (демократична, тоталітарна). Це зумовлено, передусім, тим, що принципиправа є результатом осмислення закономірностей становлення та розвитку суспільства, оскільки вони об’єктивно взаємопов’язані із економічним, політичним устроєм суспільства, особливостями його духовного, культурного, національного розвитку тощо.

Крім того, у принципах зосереджено багатовіковий досвід розвитку права як одного із найважливіших та особливих здобутків цивілізації.

Принципи права проходять крізь усю правову дійсність - загальносоціальне право, об’єктивне право, правопорядок. Вони покликані забезпечувати органічну взаємодію об'єктивного і суб'єктивного права, норм права і правовідносин, єдність чинних правових норм, інститутів і галузей права.

У теорії держави і права виділяються принципи права, які виступаютьу вигляді фундаментальних ідей, ідеалів, тобто ідеологічної основи, які відображають досягнення правової думки, практичного досвіду тощо. Ці принципи складають засади наукової та професійної правосвідомості. Вони не закріплені у правових приписах.

Значення принципів права обумовлюється тим, що вони мають властивість вищої імперативності, універсальності, загальнозначущості. У зв’язку з цим вони завжди були і залишаються предметом гострої ідеологічної боротьби, а в перехідні епохи - гаслом політичних рухів та об'єктом класових зіткнень. Боротьба за нові принципи права фактично завжди перетворювалася на боротьбу проти старого суспільного ладу. Приміром, боротьба за принцип рівності перед законом і судом тривала протягом багатьох століть. Саме під гаслами рівності відбувалися буржуазні революції, перехід від кастово-станових суспільств до суспільств громадянських. Не володіючи змістом принципів права, важко робити висновки про особливості національної правової системи, про той правопорядок, що вона покликана забезпечувати. Принципи права, закладаючи загальнолюдські пріоритети та цінності в основу правової системи, спрямовують свій вплив на всі її складові (правосвідомість, правовідносини, правореалізацію тощо) і, врешті-решт, виявляються на рівні правопорядку. Так, саме імперативні вимоги принципів права у разі відсутності подібних норм права сприяють подоланню прогалин у праві (аналогія права).

Принципи права класифікуються за наступними критеріями: Зокрема,в залежності від типу права розрізняють принципи рабовласницького, феодального, буржуазного і соціалістичного типів права; (як відомо, зміна типу права завжди призводить до корінної зміни загальносоціальних принципів права - політичних, ідеологічних, етичних та ін.); в залежності від характеру принципи права класифікуються на загальносоціальні та спеціально-юридичні; в залежності від сфери поширення їх дії на систему права принципи права класифікуються на загальноправові, галузеві, міжгалузеві та принципи інститутів права.

Особлива значущість загальних принципіввиявляється не лише в межах національної правової системи, але і в механізмі взаємодії джерел національного права та міжнародного права. Забезпечити збалансованість цього механізму дозволяють саме основні загальні принципи права, які є спільними як для міжнародної правової системи, так і для національної системи.

Серед спеціально-юридичних принципів виокремлюють загальноправові, міжгалузеві, галузеві та принципи інститутів права.

Таким чином, принципи права, пронизуючи усі виміри правової дійсності, слугують орієнтиром правотворчої і правозастосовчої діяльності. Їх дотримання забезпечує нормальний розвиток і функціонування правової системи, в цілому. Навпаки, зневажливе ставлення до принципів в процесі юридичного нормотворення, право реалізації, врешті-решт, негативно впливає на стабільність правопорядку


06.06.2017; 23:12
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь