пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


35. Форми демократії та її інститути.

Як складне системне утворення демократія виражається у відповідних формах і складається з певних інститутів. В умовах демократичної держави вони виступають водночас ключовими елементами механізму здійснення влади.

Форми демократії – це основні зовнішні вияви демократичного характеру держави.

Демократії притаманні такі форми:

1) юридичне закріплення та фактичне використання громадянами їхніх прав і свобод. Стаття 3 Конституції України визначила головним обов'язком демократичної, правової держави гарантування та забезпечення прав і свобод людини. Ці права мають реально використовуватися, для чого держава повинна створити дієві, доступні та зрозумілі механізми їх гарантування і захисту;

2) здійснення влади народом. У ст. 5 Конституції України встановлено такі форми здійснення влади народом: безпосередня і представницька.

До безпосередньої форми здійснення народовладдя відповідно до ст. 69 Основного Закону України належать вибори, референдум та ін.

Вибори полягають у формуванні органів первинного представництва шляхом народного волевиявлення через голосування. Особливості виборчих процедур у різних країнах світу спричиняють різноманітність виборчих систем. Найпоширенішими серед них є мажоритарна, пропорційна і змішана.

Іншою важливою формою безпосередньої демократії є референдум – спосіб здійснення влади безпосередньо народом, що полягає в ухваленні (затвердженні) громадянами рішень.

Представницька форма здійснення народовладдя характеризується реалізацією влади народом через спеціально уповноважені ним публічні органи. В Україні до органів первинного представництва належать Верховна Рада України і Президент України, які безпосередньо обираються народом. До вторинних органів належать, зокрема, органи, які формуються Верховною Радою України і Президентом України (наприклад, органи виконавчої та судової влади). Таким чином, джерелом владних повноважень будь-якого публічного органу є народ.

Найбільш ефективним є поєднання представницької та безпосередньої форм здійснення народовладдя;

3) організація і діяльність системи органів державної влади на принципах демократії. Державна влада повинна засновуватися і здійснюватися на таких принципах, які б зумовлювали її служіння народові, забезпечували оформлення та вираження загального суспільного інтересу. Отже, втілення основних демократичних принципів у поточній діяльності державного апарату є однією з форм вияву демократії.

Інститут демократії – це юридично оформлений самостійний елемент державної влади, метою запровадження якого є організація і здійснення народовладдя.

Принципи демократії втілюються в її інститутах. Так, інститут виборів грунтується на принципі участі громадян у формуванні та функціонуванні апарату державної влади і контролю за його діяльністю, а інститут доступу до публічної інформації – на принципі відкритості.

Інститути демократії можуть бути класифіковані за такими критеріями:

а) за ступенем складності виокремлюють прості інститути, шо не містять інших інститутів (депутатський запит, народні обговорення), та складні інститути, що складаються із декількох інститутів (так, інститут парламентаризму складається з інститутів парламентських комітетів, комісій, слухань тощо);

б) за характером інститути поділяються на структурні інститути (постійні комітети парламенту, депутатські фракції, уповноважений з прав людини та ін.) та функціональні інститути (законодавча ініціатива, депутатський запит тощо);

в) за юридичною силою виокремлюють імперативні інститути, тобто такі, що накладають безумовний обов'язок виконання ухвалених рішень (вибори, референдум), і консультативні інститути, які можуть бути взяті до уваги ініціатором їх проведення (парламентські слухання, публічне обговорення тощо).


06.06.2017; 23:12
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь