пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


33. Принципи розподілу влад в Україні: зміст і значення.

У сучасному світі розподіл влади — це принцип консти­туціоналізму, згідно з яким єдина державна влада поділя­ється на відносно незалежні та різні за функціями гілки влади.

Теорія розподілу влади — підсумок багатовікового роз­витку державності, пошуку найбільш дієвих механізмів, що оберігають суспільство від деспотизму. Вона була ство­рена кількома поколіннями дослідників держави і політи­ки: ідея висловлювалася Арістотелем, теоретично обґрун­тована Джоном Локком, в класичному вигляді розроблена Шарлем Луї Монтеск'є, Іммануїлом Кантом, Бенжаменом Констаном, Олександром Гамільтоном, Джеймсом Медісоном. Уперше і Найбільш послідовно принцип розподілу влад був утілений в Конституції США 1787 p.

Основні положення теорії розподілу влади:

1) розподіл влади закріплюється конституцією;

2) законодавча, виконавча і судова влада надаютьсярізним людям і органам;

3) всі гілки влади є рівними й автономними, жодна з них не може бути усунена будь-якою іншою владою;

4) жодна влада не може користуватися правами, наданими конституцією іншій владі;

5) судова влада дієнезалежно від політичного впливу, судді користуються правом тривалого перебування на посаді. Судова влада може оголосити закон недійсним, якщо він суперечить конституції.

Теорія розподілу влади в державі покликана обґрунту­вати такий устрій держави, який виключав би можливість узурпації влади будь-яким посадовцем або органом держа­ви. Спочатку вона була спрямована на обмеження влади короля, а потім стала використовуватися як теоретична та ідеологічна база боротьби проти будь-яких форм диктатури, небезпека встановлення якої є постійною суспільною реальністю.

Принцип розподілу влади сприйнятий теорією і практи­кою всіх демократичних держав. Сучасне державознавство і конституційна практика разом із класичною тріадою за­конодавчої, виконавчої і судової влади визнають існування установчої, виборчої, муніципальної, контрольної влади, а також самостійного інституту влади глави держави.

 


06.06.2017; 23:12
хиты: 110
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь