пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


12Поняття держави та основні її ознаки.

Поняття держави

З давніх часів мислителі намагалися відповісти на запитання, що таке держава. Ще давньоримський оратор, філософ і політичний діяч Марк Туллій Цицерон запитував і одночасно відповідав: «Та й що таке держава, як не загальний правопорядок?» У Цицерона було чимало послідовників у різний час і в різних країнах - засновник нормативистское теорії права Г. Кельзен, російський економіст і філософ П. Струве і т.д. [18]

Дещо інший позиції, щодо поняття про державу, дотримувався великий правознавець М. М. Коркунов. Він стверджував, що «держава є суспільний союз вільних людей із примусово встановленим мирним порядком за допомогою надання виняткового права примусу лише органам держави» [19].

Словом, багато вчених характеризували держава, як організацію правопорядку (порядку), вбачали в тому його суть і головне призначення. Але це тільки одна з ознак даного феномена.

У буржуазну епоху широкого поширення набуло визначення держави, як сукупності (союзу) людей, території, займаної цими людьми, і влади. Відомий державознавець П. Дюгі виділяє чотири елементи держави:

1) сукупність людських індивідів;

2) певну територію;

3) суверенну владу;

4) уряд.

«Під іменем держави, - писав Г. Ф. Шершеневич, - розуміється союз людей, які осіли у відомих межах і підпорядкованих одній влади» [20].

Розглянуте визначення держави, вірно відображає деякі риси (ознаки) держави, послужило приводом для різних спрощень. Посилаючись на нього, одні автори ототожнювали державу з країною, інші - із суспільством, треті - з колом осіб, які здійснюють владу (урядом).

Не один раз зверталися до визначення держави К. Маркс і Ф. Енгельс. Вони вважали, що це «та форма, в якій індивіди, що належать до пануючого класу, здійснюють свої спільні інтереси і в якій все громадянське суспільство даної епохи знаходить своє зосередження» Через багато років Ф. Енгельс сформулював короткий, але, мабуть, саме конфронтаційне визначення , згідно з яким «держава є не що інше, як машина для придушення одного класу іншим». В. І. Ленін вніс до наведене визначення деякі зміни. Він писав: «Держава-це - є машина для підтримання панування одного класу над іншим» [24].

Обидві формулювання були широко поширені і в науці, і в офіційній пропаганді. Однак вони можуть бути застосовані тільки до таких держав, у яких виникає висока класова напруженість і політичне протиборство загрожує руйнуванням суспільства. Інакше кажучи, ці визначення підходять до тиранічним і диктаторським державам. Виводячи на перший план їх насильницьку бік, ці визначення заважають побачити в державі цінні феномени цивілізації, культури та соціального порядку.

З точки зору сучасних уявлень, держава повинна виступати як владна система, що організує суспільство в інтересах людини. І, як і всяка система, держава повинна бути цілісним: як у владно-організаційному плані, так в територіальному. Традиційно держава розглядається як спільність людей, в основі якої лежать територія, народ і державна влада.

У вузькому сенсі термін "держава" служить для позначення апарату управління, що виділився з товариства і що стоїть над ним Дане визначення підкреслює структурний характер організації держави, тобто наявність системи державних органів, за допомогою яких здійснюється управління суспільством.

Таким чином, держава у вузькому сенсі - це політичний апарат управління суспільством, в широкому сенсі держава - це якісно певна модель політичної організації суспільства, структурними елементами якої є закони, публічна влада, населення, територія, армія та правоохоронні органи, це суверенна універсальна політико- територіальна організація влади в суспільстві, володіє особливим апаратом управління і примусу, веління якої є обов'язковими для населення всієї країни [26].

У сучасній навчальній літературі держава зазвичай визначається, як політико-територіальна суверенна організація публічної влади, що має спеціальний апарат, здатна робити свої веління обов'язковими для всієї країни. Дана дефініція синтезує найбільш суттєві риси і ознаки держави, і в цілому прийнятна, але в ній слабо відображено зв'язок держави і суспільства. Тому більш точною буде наступне формулювання: держава - це політична організація суспільства, що забезпечує його єдність і цілісність, здійснює за допомогою державного механізму управління справами суспільства, суверенну публічну владу, що надає праву загальнообов'язкове значення, гарантуватиме права, свободи громадян, законність і правопорядок.

Наведене визначення відображає загальне поняття держави, але більше підходить до сучасної держави. У ньому підкреслюється, що держава є політична організація всього суспільства, всіх його громадян. Воно виконує необхідні для суспільства функції, забезпечує його єдність і цілісність, керує найважливішими суспільними справами. У той же час держава покликана всесторонньо гарантувати права і свободи громадян, підтримувати надійний і гуманний правопорядок в суспільстві.

2.2. Ознаки держави

Поняття держави, її характеристики конкретизуються при розкритті ознак, які відрізняють його як від родового устрою, так і від недержавних організацій суспільства. Іншими словами, аналіз ознак держави поглиблює знання про нього, підкреслює його унікальність у якості нічим не замінної форми організації суспільства і найважливішого суспільно-політичного інституту. Характеристику ознак держави слід проводити за двома напрямками:

I. Відмінність держави від органів влади общинно-родового ладу

1) Наявність особливої ​​публічної влади у вигляді апарату управління, тобто влади, яка безпосередньо не збігається з населенням, передбачає поділ суспільства на керуючих та керованих, стоїть над суспільством, не зливаючись з ним. Публічною вона називається тому, що, не співпадає з суспільством, виступає від його імені, від імені всього народу. Для держави характерна наявність групи людей, які займаються лише управлінням і звільняються від продуктивної праці.

Уособлена в державних органах та установах, публічна влада стає державною владою, тобто тою реальною силою, яка забезпечує державний примус, насильство. Вирішальна роль у реалізації примусу належить загонам озброєних людей і спеціальним установам (армії, поліції, в'язниць тощо) [27].

Державна влада є різновидом політичної влади. Ознаки державної влади [28]:

1. Всеохоплюючий характер (універсальність). Означає, що державна влада поширюється на всю територію і на все населення держави, на всіх осіб, що знаходяться на цій території.

2. Державна влада має можливість законно застосовувати примус.

3. Прерогатива державної влади. Означає, що державна влада може дозволити, призупинити, заборонити, визнати нікчемним прояв будь-якої іншої влади на своїй території.

4. Структурованість державної влади. Державна влада проявляється назовні у вигляді особливого апарату, в якому всі органи пов'язані між собою ієрархічної соподчиненностью. Це зовнішня сторона структурованості. Крім цього, кожен орган має певну жорстку структуру: складається з органів і посадових осіб, пов'язаних між собою ієрархічної соподчиненностью. Це внутрішня структура органів держави означає внутрішню сторону структурованості державної влади.

5. Державна влада має особливі канали для передачі своїх велінь, яких немає у іншої влади (право, законодавство) і особливі засоби впливу на населення, яких немає у іншої влади (систему виправних установ, міліцію, внутрішні війська і т. д.).

6. Державна влада - завжди авторитет. Авторитет визначається різними чинниками, частіше за все - це насильство, примус, але може бути і справжній авторитет.

7. Державна влада пов'язана з правом, вона володіє монополією на правотворчу діяльність, а право - найефективніший регулятор суспільних відносин.

Структуру державної влади складають [29]:

1. Суб'єкт (держава в особі її органів);

2. Об'єкт (підвладні, населення держави);

3. Властеотношения (відносини між суб'єктом і об'єктом з приводу влади, в яких держава проводить в життя свою волю).


06.06.2017; 23:12
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь